XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/13/az-udvaros-hazak-kozparki-fejlesztese-a-vizafogo-lakotelepen/

Témák A-Z

Az „Udvaros házak” közparki fejlesztése a Vizafogó lakótelepen

2023. április 13. Városfejlesztési hírek

A Vizafogó lakótelep „udvaros házai” – belső kertek a lakótömbök között. Közparki fejlesztésükkel az önkormányzat teljesen megújította a tömbbelsők szabadtereit, zöldfelületeit, valamint a tömbök előkerti, utcákhoz kapcsolódó részeit. Összességében 1100 négyzetméterrel növeltük itt a zöldterületet. A gyepfelületek helyett értékesebb, nagyobb zöldtömegű évelő- és cserjeágyásokat alakítottunk ki. 47 fa telepítésével egészítettük ki a meglévő faállományt. Az „Udvaros házak” zöldfejlesztésére 371 millió forintot fordított az önkormányzat. A beruházás előtt megkérdeztük az itt élőket, véleményüket is figyelembe vettük a tervezéskor, ahogy minden esetben az AngyalZÖLD 3.0 önkormányzati stratégia beruházásainál. Mindezt dr. Tóth József polgármester említette beszédében a megújított „Udvaros házak” mai átadóünnepségén.

Dr. Tóth József polgármester

„A XIII. kerületben magas életszínvonalat szeretnénk biztosítani az itt lakóknak, az itt dolgozóknak és az errefelé átutazónak is. Ezért is kiemelten fontos számunkra az épített és a természeti környezet alakítása, harmóniájuk megteremtése. A megújulás és az értékőrzés együtt van jelen a zöld beruházásainkban. Mindezt tervszerűen fejlesztési stratégiába helyezi az AngyalZÖLD 3.0 programunk”, kezdte beszédét dr. Tóth József polgármester.

Kitért arra is: míg az önkormányzat húsz évvel ezelőtt 830 ezer négyzetméter zöldfelületet kezelt, ma már 1,3 millió négyzetméternyit gondoz, ennyivel több a zöld a kerületben. Mindemellett 59 játszótérről, 51 parkról, 500 szabadtéri játszóeszközről, csaknem 31 ezer faegyedről, 24 szintén saját fenntartású fitnesztéren közel 200 fitneszeszközről gondoskodik folyamatosan az önkormányzat, hogy színvonalas ellátást biztosítson az itt élőknek a szabadidő minőségi eltöltéséhez. Csak ebben a ciklusban, az eltelt három esztendőben évente 750 millió–1 milliárd forintot fordítottunk az üzemeltetésre, 1–1,5 milliárd forintot pedig a fejlesztésre. 2022-ben 2 milliárd forintot költöttünk zöld fejlesztéseinkre.

Tóth József azt is elmondta: a Vizafogó „udvaros házainak” közösségi, majd kivitelezési tervezésekor fontos szempont volt, hogy az egyes belső kertek külön karaktert kapjanak, mégis azonos szellemben és anyaghasználattal, valamint egységes szabadtérépítészeti minőséggel valósuljanak meg. Hasonlóan lényeges kitétel volt, hogy igényes rekreációs zöldfelületek jöjjenek létre a növényállomány fejlesztésével. A területre jellemző fényviszonyoknak megfelelően ültettünk cserjéket, évelőket és díszfüveket. Hogy a terület átlátható legyen, a magas cserjefajokat kerültük. A növények kiválasztásakor ügyeltünk a biodiverzitásra, az udvarok színtematikájára, amelyet az adott ház oszlopai határoznak meg, valamint arra is figyeltünk, hogy minél nagyobb legyen a honos növények aránya.

Kültéri társasjáték asztalok

A belső udvarokban a gyepfelületet csökkentettük, helyette sokkal értékesebb cserje- és évelőágyásokat alakítottunk ki. Az udvarokban összesen 600 négyzetméterrel növeltük a zöldterületet, s ugyanennyivel csökkentettük a gyöngykavicsos részeket. A már meglévő cserjeállomány nagy részét meghagytuk, de kiegészítettük új cserjékkel. A házak bejáratainál a stabilizált szórt burkolatokat márciusban – lakossági kérésre – lecseréltük térkő- és terraway-burkolatokra.

Az „Udvaros házak” csatlakozó részeit, parkolóit és előkertjeiket, továbbá a Pannónia utca 110-118. és a Dráva utca 5-7., 11-13. tömb körüli területeket is felújítottuk. A meglévő cserje- és faállományt kiegészítettük és megújítottuk. Összességében 500 négyzetméterrel növeltük a kapcsolódó területeken a zöldfelületet.

A teljes beruházás révén 1100 négyzetméterrel bővült a zöldterület az „Udvaros házakban” és környezetükben. A gyepfelületek helyett értékesebb, nagyobb zöldtömegű évelő- és cserjeágyásokat hoztunk létre. 47 fa telepítésével egészítettük ki a meglévő faállományt.

Zöld belső udvar

A közelmúlt fejlesztései a Vizafogó lakótelepen

 Vizafogó park

Az Esztergomi út és a Párkány utca között 2022 márciusában adtuk át a csaknem 1 hektáros Vizafogó közparkot. Az önkormányzat kiemelt zöld beruházása mintaértékű ökopark és okos élménytér is – rekreációs funkciókkal, smart city (okos város) szolgáltatásokkal. Az egyedi tervezésű parkban létrehoztunk egy mesterséges tavat – benne Lestyán Goda János szobrászművész Halak című alkotásával. Ligetes „kis erdőt” telepítettek ide 59 fával, 4 örökzölddel, valamint 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt s több mint 110 örökzöld dísznövényt is elültettünk itt. Locsolásukat talajvízkútról oldjuk meg, automata öntözőrendszerrel. A park biztonságát a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. Közel 700 millió forintot fordítottunk a közpark teljes beruházására.

Vizafogó Tagóvoda

A Vizafogó Tagóvoda teljes körű felújítására – átalakítására és bővítésére is – 925 millió forintot költött az önkormányzat 2018-2019-ben. Egy évig tartott a beruházás, amelynek terveit a sokszorosan díjnyertes ARCHIKON Építésziroda készítette. A Vizafogó óvoda újratervezése a pedagógia és az építészet kreatív, játékos és inspiráló összekapcsolásának példája. A Vizafogó óvoda rekonstrukciójával az alkotócsapat több szakmai elismerést is kapott, köztük a Média Építészeti Díjat a megvalósult épület kategóriában.

Az ARCHIKON a Vizafogó óvoda rekonstrukciójánál abból az alapvetésből indultak ki: egy óvodát a specifikusabb belső terei is korszerűbbé tesznek, amelyek egyrészt a felzárkóztatásra szolgálnak, másrészt a kreativitást is ösztönzik, vagy éppen az egészség védelmét nyújtják. A Vizafogó óvoda átalakításával a gyerekek mozgástere bővült, a letisztult, otthonos környezet nyugalmat áraszt, mindez rendkívül pozitív hatással van a kicsik közérzetére, fejlődésére.

Az Építészfórum.hu szakírója így fogalmazott írásában az óvodaépületről: „Az építészek gondos, minden bútorra, dekorációra kiterjedő figyelmének köszönhetően a vizafogói gyerekek példaértékű épületben szocializálódnak. Öröm, hogy egy ilyen színvonalú intézmény önkormányzati fenntartásban, lakótelepi környezetben valósulhatott meg. Ettől lesz ez az épület más értelemben is példaértékű.”

A közeljövő fejlesztései a Vizafogó lakótelepen

 A Dráva park közterületi felújítása

A Dráva parkban közterületi felújítást tervezünk, amelynek kivitelezése – terveink szerint – októberben kezdődik. A lakosság a napokban véleményezte a koncepcióterveket.

A Vizafogó park melletti murvás parkoló felújítása

A Vizafogó park nyugati oldalán, a Párkány utca melletti murvás, jelenleg parkolóként használt területen – mintegy 90 méter hosszú szakaszon, 1350 négyzetméteren – új, betonkőburkolatú parkoló kiépítését tervezzük, amire körülbelül 93 millió forintot költünk. A beruházás során megoldjuk a parkoló vízelvezetését és fejlesztjük a közvilágítást is. A fejlesztéssel emelkedik a közterület színvonala, élhetőbb lesz a környezet.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj