XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/11/jojj-el-szabadsag-keruleti-megemlekezes-a-kolteszet-napjan/

Témák A-Z

Jöjj el szabadság!- kerületi megemlékezés a Költészet Napján

2023. április 11. Kulturális hírek

Egyre aktuálisabb, egyre fontosabb, egyre nélkülözhetetlenebb József Attila tiltakozó hangja, amely a mai magyarok egyik legerősebb kiáltása lehet. Erről Balla Zsófia költő, díszpolgár beszélt április 11-én a XIII. kerületben. József Attila születésnapján, egyben a Magyar Költészet Napján kerületi vezetők és civilek közösen koszorúzták meg a világirodalmi jelentőségű költő egyik szobrát a róla elnevezett angyalföldi téren. 

Angyalföldön nemcsak József Attila szobra, a róla elnevezett tér és művelődési központ idézte meg a költőóriást április 11-én, kedden. Máig ható gondolataival is jelen volt József Attila azon az ünnepségen, amelyet születésnapja 118-dik évfordulóján, egyben a Magyar Költészet Napján rendezett önkormányzatunk.

KIÁLTÁS A SZABADSÁGÉRT

„Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet!” Ünnepi beszédében Balla Zsófia költő, kerületünk díszpolgára József Attila 1935-ben írt Levegőt! című versét idézte azzal, hogy ezt a költeményét akár ma is írhatta volna. Balla Zsófia szóvá tette, hogy leépült a jogállam, lehetetlenné vált a polgári számonkérés, durván sérült a magánszféra,

Mindezek miatt József Attila költészete egyre aktuálisabb, fontosabb és nélkülözhetetlenebb, tiltakozó hangja pedig a mai magyarok egyik legerősebb kiáltása lehet. „Nem engedhetjük át – egy jogállamban semmiképp – sorsunk, életünk, jövőnk alakítását oly módon, hogy többé ne szólhassunk bele!” – jelentette ki Balla Zsófia. Hozzátette, hogy József Attila szókimondásának bátorsága erkölcsöt is sugároz, hiszen az igazsággal jegyezte el egyetemes költészetét.

Balla Zsófia ünnepi beszéde után Papp János színművész mondta el József Attila Hazám című versét, majd sorra jöttek koszorúzni, virágot elhelyezni kerületi vezetők és képviselők, civil szervezetek tagjai és civilek. Koszorút helyezett el a szobor talapzatánál többek között Hiszékeny Dezső kerületi országgyűlési képviselő és dr. Tóth József polgármester, a kerületi nemzetiségi önkormányzatok és a kerületi közszolgálati intézmények képviselői.

RENDEZVÉNYEK A KÖLTÉSZET NAPJÁN

A délelőtti ünnepség elindított egy kerületi programsorozatot is. A Göncz Árpád városközpontban található József Attila Színház társulatának színművészei április 11-én délután 5-kor egy-egy József Attila-vers előadásával tisztelegnek névadójuk előtt. Összesen tizenkilenc, ritkán hallott, a költő életét meghatározó verset mondanak el.

Még aznap, április 11-én este különleges fényfestmény lesz látható az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK) épületén. A költő portréját is mutató díszkivilágítás sötétedéstől két és fél órán át, tehát este fél 8-tól 10-ig nézhető meg.

A következő napokban két verses-zenés előadás is kapcsolódik majd a Költészet napját kiteljesítő megemlékezéshez az AJAMK-ban.  Pilinszky János életművének egy szeletét április 14-én idézi meg egy koncertszínházi produkció Vecsei H. Miklós színész főszereplésével. Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelmének fordulatait pedig április 18-án egy verszenei előadás tárja fel. Turek Miklós és a Kosbor zenekar összeállításában.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj