XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/03/14/megemlekeztunk-1848-49-hoseirol/

Témák A-Z

Megemlékeztünk 1848/49 hőseiről

2023. március 14. Kulturális hírek

Nemzeti ünnepünk alkalmával emlékeztünk meg ma az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, tiszteletünket fejeztük ki annak hősei iránt.

175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört és győzött a forradalom a nemzeti és az egyetemes emberi szabadság, a polgári átalakulás jelszavaival. Aznap Petőfi Sándor több helyen is elszavalta a Nemzeti dalt.

A Vígszínház előtt, a 200 évvel ezelőtt született Petőfi szobránál ma az önkormányzat és a Vígszínház közösen emlékezett. A Himnusz a Fischer Annie Zeneiskola fúvószenekara előadásában csendült fel. Józan László színművész a költő 1846 áprilisában írt Sors, nyiss nekem tért! című versét szavalta el. Ezután a hősök iránti tisztelet kifejezéseként előbb a kerület országgyűlési képviselői, Hiszékeny Dezső és Varju László, majd Dr. Tóth József polgármester az önkormányzat, Rudolf Péter igazgató és Kern András színművész pedig a társulat nevében helyeztek el koszorút a szobornál.

 

Őket a pártok, nemzetiségi önkormányzatok képviselői, valamint társadalmi és civil szervezetek követték a megemlékezők sorában koszorúkkal, virágokkal.  Koszorúzás közben a Fischer Annie Zeneiskola fúvószenekara történelmi indulókat játszott, vezényelt: Kovács Marianna. Az ünnepség végén a Szózat hangzott el – szintén a zeneiskola előadásában.

Az ünnepi megemlékezés a Béke téren folytatódott – a Kerületi Emlékhelynél. Itt a Himnuszt a Csata Utcai Általános Iskola kórusa és a Stella kórus felnőtt tagjai adták elő. Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. Erkel Ferenc 1844-ben zenésítette meg a költeményt.

A Béke téri ünnepségen Józan László a Nemzeti dalt mondta el. Petőfi 1848. március 13-án írta meg ezt a versét. Ez lett a forradalom „kiáltványa”. Először a Pilvax kávéházban olvasta fel a költeményét 1848. március 15-én. Aznap este pedig Egressy Gábor, a kor egyik legjelentősebb színésze mondta el a Nemzeti Színházban.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott dr. Tóth József polgármester, majd az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttes előadása zárta a rendezvényt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj