XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/02/14/innovaciojaert-bunmegelozesi-es-kozossegi-koltsegvetesi-programjaert-is-dijaztak-onkormanyzatunkat/

Témák A-Z

Három díj a TÖOSZ pályázatán

2023. február 14. Egyéb

Egy első és két harmadik helyezést ért el a XIII. kerületi Önkormányzat azon az országos pályázaton, amelynek segítségével a legjobb közszolgáltatásokat nyújtó helyhatóságokat keresik, hogy aztán a náluk felhalmozódott tudást és újításokat széles körben megosszák. Az elismerések értékét növeli, hogy a díjakat odaítélő szakmai és érdekvédelmi szervezetnek, a TÖOSZ-nak 1600 helyhatóság, vagyis a magyar önkormányzatoknak több mint fele a tagja.  

Három kategóriában indult és mindháromban díjazott lett a XIII. kerületi Önkormányzat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) pályázatán. Ennek keretében a legjobb helyhatósági gyakorlatokat keresték, tehát olyan megoldásokat, amelyek megkönnyítik, biztonságosabbá teszik az állampolgárok életét.

TÖOSZ díjakról fotó

Az innovációk, vagyis az újítások kategóriájában első helyezést ért az a XIII. kerületi program, amelynek keretében 65 év fölöttiek számára digitális technológiák bevetésével nyújtottunk ismereteket úgy, hogy a szépkorúak alapszinten megismerhették az infokommunikációs eszközök használatát, majd mód volt részt venni online előadásokon és játékokban is. Eddig összesen 672 nyugdíjas kapcsolódott be személyesen vagy neten keresztül ebbe a kerületi programba, amely helyi szakemberek és egyetemek bevonásával valósult meg.

A TÖOSZ pályázatán elért két harmadik helyezés egyike a bűnmegelőzési és közbiztonsági kategóriában született. Itt az a XIII. kerületi program versenyzett, amely szintén a 65 év fölöttiekre koncentrált, miután – a bűnügyi statisztikák szerint – ez a korosztály, különösen pedig az egyedül élő idősek a legveszélyeztetettebbek és válnak a leginkább bűncselekmények áldozatává. Kerületünkben eddig 1858 szépkorú vett részt bűnmegelőzési interaktív színpadi játékban, 3792 idős fordult meg kerületi közösségi rendezvényeken a közbiztonsági sátorban, és a témáról rendezett előadásokba 1326 ember kapcsolódott be.

A XIII. kerületi közösségi költségvetési program volt a harmadik, amellyel Önkormányzatunk indult a TÖOSZ pályázatán, és amellyel a másik harmadik helyezést elérte. A döntnökök azt díjazták, hogy eddig kétszer volt, idén pedig harmadjára is lehetőség lesz olyan civil elképzelések megvalósítására, amelyek még élhetőbbé teszik a közvetlen lakókörnyezetet. Önkormányzati választókerületenként évente 4-4 millió forint jut kisközösségi célokra magánszemélyek javaslata alapján. 2021-ben 500, tavaly 389 ötlet érkezett, ezekből két év alatt az a 86 vált valóra, amit a XIII. kerületiek nagy arányban, összességében több ezer szavazattal támogattak. A 15 választókerületben eddig 120 millió forint szolgálta, idén további 60 millió forint segíti, hogy civil javaslatok nyomán jó közösségi célok váljanak valóra.

A három díjat Önkormányzatunk képviseletében Karácsonyi Magdolna aljegyző, a Szociális és Köznevelési osztály vezetője és Csiga Gergely alpolgármester vették át február 8-án. A díjazó Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 1989 márciusában, tehát 34 éve alakult, tagönkormányzatainak száma mintegy 1600, vagyis a magyar önkormányzatok több mint fele tagja a TÖOSZ-nak. A pályázat megvalósításában a TÖOSZ mellett részt vett a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány és az Országos Polgárőr Szövetség. A XIII. kerületi Önkormányzat tavaly összesen 9 díjat és elismerést kapott.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj