XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/12/21/telepulesfejlesztesi-dijakat-nyertunk/

Témák A-Z

Településfejlesztési Díjakat nyertünk

2022. december 21. Városfejlesztési hírek

A Településfejlesztési Szövetség 2022-ben – a közösségfejlesztés kategóriában – Bababarát kezdeményezés különdíjjal jutalmazta Önkormányzatunk „PannKa ül a fűben” programját. Ugyancsak közösségfejlesztés kategóriában az önkormányzat közösségi költségvetés projektje is nyert – a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok közül – megosztott Településfejlesztési Díjat. Az átadóünnepségen Csiga Gergely alpolgármester vette át a díjakat, amelyekkel a szakmai szövetség – saját megfogalmazásában – „tiszteleg az önkormányzatok elkötelezett, kemény munkája előtt.” A Településfejlesztési Szövetség fő célja a térség- és településfejlesztéshez kapcsolódó szakmai kiválóság elősegítése. Az idei díjakat Németh Kitti építész, üvegművész tervezte.

„A koronavírus világjárvány és a következményeként elrendelt lakosságvédelmi intézkedések miatt az önkormányzat 2021-ben a „PannKa a fűben” elnevezésű programjával olyan családi projekt kidolgozására és megvalósítására törekedett, mely a résztvevők számára megfelelő biztonságot nyújtva teszi lehetővé a már ismert, 2019-ben létrejött PannKa Közösségi Tér szolgáltatásainak elérését. Az önkormányzat célja a speciális programokat kínáló szabadtéri játszóház megalkotásával, a játékos fejlesztést és kikapcsolódást biztosító programokkal a gyerekek ismereteinek bővítése, a kézügyesség fejlesztése, a mozgásfejlődés elősegítése mellett a pandémia alatt egy közösségfejlesztő, helyi identitást erősítő találkozási pont biztosítása volt az újlipótvárosi kisgyermekes szülők számára. A Ruttkai Éva park a városrész szívében, zöld környezetben, piknik hangulatban szervezett foglalkozásokkal, interaktív kikapcsolódási lehetőséggel várta elsősorban a kisgyermekeket és szüleiket. Sokan tapasztalatból tudjuk, milyen kihívásokkal jár a kisgyermekek nevelése és mennyire jól jön a segítség, kimozdulás, programlehetőség babának és szülőnek. Sok helyen azonban a COVID járvány alatt erre kevés figyelem jutott. A XIII. Kerületi Önkormányzat azonban példát mutatott arra, hogyan ne engedjük el a kisgyermekes családok kezét. Elismerésül ezért a zsűri a projektet Bababarát kezdeményezés különdíjjal jutalmazta” – ezekkel a szavakkal méltatta a PannKa-programot Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke.

Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa a megosztott Településfejlesztési Díj átadása előtti beszédében önkormányzatunk közösségi költségvetés-projektje kapcsán kiemelte: „A közösségi költségvetés a lakosság és az önkormányzat közötti bizalmat feltételezi. A lakosság bízik az önkormányzatban, hogy a fejlesztési ötletek, melyeket ajánl, vagy az idő, amit a közösségi tervezésre fordít az a mindennapokban is hasznosul. Az önkormányzat pedig bízik lakosaiban, hogy legjobb tudásuk szerint, a településnek vagy a kerületnek a legégetőbb problémáira találnak közös erővel jó megoldást.  A közösségi költségvetés a párbeszéd helye, a nyitottság és a készség jele, hogy meghallgassuk és megfogadjuk a különböző véleményeket. A XIII. kerület ezt a feladatot vette magára, amikor belefogott a kerületi közösségi költségvetési programba. Ugyan vannak már hazai jó gyakorlatok, az igényt mégis jól tükrözi, hogy a 2021-ben meghirdetett programra közel 500 javaslat érkezett, melyből végül 117 került szavazásra, 44 győztest hirdettek, melyek megvalósulása 2021-2022 folyamán történt. A közös fejlesztés 60 millió forintból valósult meg komplex szemlélettel, széles körű nyilvánossággal és a lakosok bevonásával. Az önkormányzat törekvése a lakosság bevonására példaértékű, egy Covid által tépázott 2021-es év mellett a 2022-es energiaválság viszontagságai ellenére is fenntartotta, fenntartja. Az üzenet pedig amit a fejlesztéssel közvetít előremutató és a részvételi demokrácia megnyilvánulása. Az áldozatos munkájáért a XIII. Kerület Önkormányzata a Megosztott Településfejlesztési Díj oklevelében részesül.”

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj