XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/12/08/ujabb-megujult-utak-jardak-es-uj-zebrak-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Újabb megújult utak, járdák és új zebrák a XIII. kerületben

2022. december 08. Városfejlesztési hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2022-ben összesen 1805 folyóméter hosszú – 21,1 ezer négyzetméter területű – közutat újított fel a kerületben. Ez a kezelésünkben lévő 92,383 kilométernyi úthálózat 1,9 százaléka. A kockaköves burkolatú utak esetében idén 135 méternyi szakasz teljes pályaszerkezetcserével újult meg. Ebben az évben 3670 fm járdát is felújítottunk, ami 1,8 százaléka a kerületi járdahálózatnak (197,535 km). Minderre több mint 1 milliárd forintot fordított az önkormányzat. A kerületi út- és járdahálózat korszerűsítésére az elmúlt nyolc esztendőben 4 milliárd forintot költöttünk. Évről évre hosszabb út- és járdaszakaszokat újítunk meg, ebben előnyt élvez a biztonságos közlekedés megteremtése. Új gyalogátkelők létesítése a kerületben 89,1 millió forintba került 2022-ben. Minderről Dr. Tóth József polgármester beszélt ma az Országbíró utca Béke utca és Jász utca közötti útszakaszának ünnepélyes átadásán.

Dr. Tóth József polgármester az útátadó ünnepségen

 Út- és parkolófelújítások 2022-ben

 Zsinór utca – a Szent László út és a Reitter Ferenc utca között

  • Fáy köz vegyes használatú kialakítása a Zsinór utca és a Fáy utca között: két irányú kerékpárforgalom számára megnyitott és egyirányú közlekedésűvé alakított szakasz
  • Népfürdő u. 17/A – 17/D szám előtti parkoló felújítása – 85 parkolóhellyel
  • Katona József utca humanizálása, felújítása – a Tátra utca és a Hegedűs Gyula utca között: a teljes szakaszon 17 új növénysziget alakítottunk ki és 5 új fát ültettünk el
  • Tatai utcánál, a Futár utca és Tahi utca közötti parkoló és járda felújítása: a területen korábban nem volt szabályos kialakított parkolófelület, az újjáépítéssel 23 új parkolóhelyet hoztunk létre
  • Váci út 78/a–c mögötti parkoló felújítása – 29 parkolóhellyel
  • Petneházy utcánál, a Hajdú utca és Üteg utca közötti parkoló és az érintett zöldterületek felújítása – 109 parkolóhellyel
  • Radnóti Miklós utca Visegrádi utca és Kresz Géza utca közötti szakaszának aszfaltszőnyegezése és járdafelújítás: a Gárdonyi Géza Általános Iskola előtt új fogadóteret valósítottunk meg, ahol a szülők biztonságosan és kényelmesebben tudnak várakozni a gyermekekre
  • Tahi utca Göncöl utca és Hajdú köz közötti felújítása
  • Gogol utca 32. – az óvoda, bölcsőde előtti parkoló és kapcsolódó járdák felújítása; az óvoda bejárata előtt új mikromobilitási pontot is létrehoztunk
  • Szent László út felújítása: az I. ütemben az Országbíró utca és a Petneházy utca közötti szakaszon – a vízvezeték- és csatornahálózat rekonstrukcióját követően – az útpálya teljes szerkezetű felújítását végeztük el; a II. ütem szakaszán, a Petneházy utca és a Frangepán utca között, a vízvezeték rekonstrukciója elkészült, ugyanakkor a FCSM Zrt. megbízásából végzett csatornahálózat-korszerűsítés annyira elhúzódott, hogy az útfelújítás a téli időszakig nem fejeződött volna már be, így ez 2023. február közepére tolódott.
  • Országbíró utca Jász utca és Béka utca közötti szakasza

 Járdafelújítások 2022-ben: Visegrádi utca (Visegrádi utca 29. – Csanády utca között); Teve utca (Gömb utca – Csongor utca között); Karikás Frigyes utca (sportpálya és iskolaudvar között); Hegedűs Gyula utca (Gyöngyház utca – Csanády utca között); Botond utca (Kassák Lajos utca – Angyalföldi út között); Göncöl utca – Kámfor utca kereszteződésénél található zöldterületi járda; Radnóti Miklós utca (Hegedűs Gyula utca – Visegrádi utca között); Gidófalvy lakótelep (25-35. számok előtti).

 Folyamatban lévő járdafelújítások: Nővér utca (Gyöngyösi utca – Rákospalotai út közötti szakasz) mindkét oldal; Csanády utca (Kresz Géza utca – Váci út között) déli oldal.

 Új gyalogos átkelőhelyek: Újpesti rakpart – Radnóti Miklós utca kereszteződése, Reitter Ferenc utca és Kucsma utca kereszteződése, Budai Nagy Antal utca és Hollán Ernő utca kereszteződése, Pannónia utca és Bessenyei utca kereszteződése (decemberben elkészül), Katona József utca és Hegedűs Gyula utca kereszteződés (decemberben elkészül).

 Mikromobilitási eszközök parkolópontjainak kialakítása

Tavaly a LIME elektromos roller szolgáltatóval kötött megállapodás alapján kb. 300 elektromos roller parkolására alkalmas „dokkolóállomásokat” építettünk ki a kerületben. Idén – a BKK Zrt-vel és a BK Zrt-vel egyeztetett műszaki tartalom és helyszínlista alapján – 38 mikromobilitási pontot alakítottunk ki – jellemzően Újlipótvárosban. 19,1 millió forintot költöttünk erre.

 Kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölése

A kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésének célja segíteni a kerületi lakosokat abban, hogy lakókörnyezetükben parkolóhelyet találjanak. A kizárólagos lakossági parkolóhelyek létrehozása az Újlipótvárosban élők régi kérése volt. A Dráva utca – Váci út – Szent István körút – Duna part által határolt területen található 6503 közterületi parkolóhely 30 százaléka, összesen 1950 parkolóhely használható az esti és éjszakai órákban kizárólag a lakosok számára. Azaz: este 18 és reggel 7 óra között csak azok állhatnak meg ezeken a helyeken, akik az adott zónában érvényes lakossági parkolási engedéllyel rendelkeznek.

A kizárólagos parkolóhelyeket a KRESZ-nek megfelelően ’várakozni tilos’ tábla jelöli kiegészítő táblával. 2022. augusztus 1-jétől vezettük be ezt 1 hónapos türelmi időszakkal. Az elmúlt 3 hónap tapasztalatai kedvezőek.

Felújított utak felsorolása

 Smart parkolás bővítése

A XIII. kerület példaértékű fejlesztéssel már évekkel ezelőtt bevezette a smart parkolást Újlipótváros egyik forgalmas részén. A ’Parker’ applikáción keresztül az autósok azonnal látják a parkolóhelyek foglaltságán kívül azt is, ha felszabadul egy-egy várakozóhely.

A Smart parkolás tovább fejlesztését – az Intelligens Kerület koncepciójának részeként – 750 közterületi parkolóhelyen szenzorok telepítésével valósítottuk meg 2022-ben, ami kapcsolódik a Szent István parknál lévő 100 érzékelős rendszerhez. A fejlesztés helyszíne a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca és a Szent István körút által határolt terület. A kijelölt területen 15 mozgáskorlátozott hely, valamint több helyen időkorláttal ellátott rakodási terület is található. A parkolási rend vegyes, megtalálható párhuzamos és merőleges várakozó hely is.

 Fővárosi beruházások

 Göncöl utca felújítása a Tahi utca és az Újpalotai út között 1,4 km hosszan

  • Fáy utca felújítása a Váci út – Teve utca között 300 m hosszan
  • Gogol utca – Váci út gyalogátkelőhely kialakítása a Lehel téri metrófelújításhoz kapcsolódóan
  • Dózsa György út – Váci út gyalogátkelőhely kialakítás a Dózsa György úti metrófelújításhoz kapcsolódóan
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj