XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/09/01/gyakori-kerdesek-a-kizarolagos-lakossagi-parkolasrol/

Témák A-Z

Gyakori kérdések a kizárólagos lakossági parkolásról

2022. szeptember 01. Közlekedési hírek

Szeptember 1-től kezdetét veszi a kizárólagos lakossági parkolás, immár az augusztusi türelmi idő leteltével “éles üzemben. A kizárólagos lakossági parkolással kapcsolatos tudnivalókat itt olvashatják:
A leggyakrabban felmerült kérdéseket az alábbiakban válaszoljuk meg.
Akik rokonokhoz, vagy vendégségbe érkeznek, azok hol parkoljanak?
Az Újlipótvárosban rendelkezésre álló parkolóhelyek 30%-án alakítottuk ki a kizárólagos lakossági parkolást, a fennmaradó 70% továbbra is bárki által igénybe vehető marad.
Mi történik, ha napközben közösségi autómegosztó gépjárművével leparkolok az egyik helyre, de senki nem bérli ki 18 óráig?
A várakozási tilalommal érintett parkolóhelyeken a jogosulatlanul várakozókkal szemben a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet intézkedhet, helyszíni bírság illetve kerékbilincs kihelyezésével.
Reggel 7.00 órakor az ott lakóknak el kell hagyniuk a kizárólagos lakossági parkolásra kijelölt helyeket?
A kijelölt helyeken 7:00 és 18:00 között bárki várakozhat, a parkolási díj szabályos megfizetése, vagy érvényes engedély kihelyezése mellett, tehát a lakosoknak nem kell elhagyniuk az este elfoglalt helyet.
Aki a kerületben lakik albérletben, de az állandó lakcíme vidéken van, az használhatja a kijelölt helyeket?
A kizárólagos lakossági helyeken érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet várakozni 18:00 – 7:00 között, tehát a lakcímkártyán lévő tartózkodási hely nem jogosít fel a használatukra.
Zöld rendszámmal lehet a kijelölt helyeken parkolni?
A kizárólagos lakossági helyeken érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet várakozni 18:00 – 7:00 között. Ezen az időszakon kívül (7:00-18:00) a parkolóhelyeket a díjfizető övezet általános szabályai szerint lehet igénybe venni. A hatályos fővárosi közgyűlési rendelet alapján zöld rendszámmal tehát 7:00-18:00 között díjmentesen lehet itt is várakozni, 18:00 után viszont a helyet érvényes lakossági matrica hiányában el kell hagyni.
Aki újlipótvárosi üzletben szeretne vásárolni, az hol parkoljon?
A kizárólagos lakossági helyek 18:00 előtt a fizető övezet általános szabályai szerint használhatóak. Az Újlipótvárosban meglévő fennmaradó 70% parkolóhely továbbra is bárki által igénybe vehető.
Aki 17.00 órától 20.00 óráig vált parkolójegyet és a kijelölt helyeken parkol, azt 18.00 óra után megbüntetik?
Igen. A kiegészítő KRESZ táblán jelölt időtartamban kizárólag érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet a kijelölt helyeken várakozni.
Akinek nincs matricája, de ott lakik, és eddig 20.00 óra után ingyen parkolt az hova álljon ezután?
Az Újlipótvárosban rendelkezésre álló parkolóhelyek 30%-án alakítottuk ki a kizárólagos lakossági parkolást, a fennmaradó 70% továbbra is bárki által igénybe vehető marad.
Mi a helyzet hétvégén? Szombat és vasárnap éjszaka sem lehet a kijelölt helyekre állni matrica nélkül?
A várakozási tilalom a hét minden napjára, így a hétvégékre is vonatkozik.
Rokkantkártyával matrica nélkül is igénybe vehetőek a helyek?
A KRESZ általános szabályainak megfelelően a mozgáskorlátozott kártyát jogszerűen használók a kijelölt helyeken is egész nap szabályosan várakozhatnak, az érvényes kártya előlapjának teljes egészében jól látható kihelyezésével.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj