XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/08/01/megujult-a-debreceni-park/

Témák A-Z

Megújult a Debreceni park

2022. augusztus 01. Városfejlesztési hírek

Ma ünnepélyesen átadtuk a felújított Debreceni parkot (Fivér utca – Fiastyúk utca – Nővér utca – Övezet utca által határolt terület). A beruházás a park 3 hektárnyi közterületét érintette, amelyből közel 2 és fél hektár zöld környezet. A komplex megújítás 315 millió forintba került. Dr. Tóth József polgármester a Debreceni park átadásán arról is beszélt: 2022-ben összesen 1,9 milliárd forintot fordít az önkormányzat zöld fejlesztésekre, köztük például a Vizafogó udvaros házai, a Gyöngyösi sétány ökologikus játszótere, a Szováta parki játszótér, a Gergely Győző utcai zöldsétány, a Róbert Károly körút 22. melletti csobogó kialakítására, a Csángó lakótelep átfogó zöldítésére.

A Debreceni park komplex megújítása során az önkormányzat élhető és modern lakókörnyezet kialakítására törekedett a meglévő zöldfelületi értékek és a pihenőfunkció megőrzésével, illetve továbbfejlesztésével, az öntözés megoldásával, a játszótér felújításával, a közvilágítás, így a közbiztonság javításával. A modernizált park kellemes élményt nyújt minden generáció számára.

A szökőkutas medence köré új utcabútorokat helyeztünk (a régieket felújítottuk), köztük két színes LED-világítású támláspadot, egy okospadot és egy kártyaasztalt négy székkel. Idekerültek a kerékpártámaszok is. A medence környékét évelőkkel, alacsony cserjékkel, talajtakarókkal, díszfüvekkel telepítettük be. A locsolást automata öntözőrendszerrel, újonnan létesített talajvízkutakról oldjuk meg.

A park játszótere is megújult – a gyermekek igényeinek megfelelően. A homokozókat felújítottuk, új játszóeszközök is kerültek ide, például egy közkedvelt fészekhinta, a kisebbeknek vizes homokozójáték vízvételi lehetőséggel, a nagyobbak két trambulin. Az új mászókombinációt és akadálypályát kisebb és nagyobb gyermekek is használhatják. A játszóeszközök alá színes öntött gumiburkolatot helyeztünk.

Kialakítottunk egy rendkívül egészséges mezítlábas ösvényt is, amely a 2021-es közösségi költségvetés egyik nyertes javaslata volt. A mezítlábas ösvényt fadeszka, murva, homok, beton, műfű, öntöttgumi, terraway, terméskő, nagy szemű kulékavics, gyöngykavics, fakorong és mulcs alkotja.

Mindemellett párakapu is helyet kapott a játszótéren, a kerítés szintén új, a játszótér szélén szélesebb sávnyi zöldfelületet hoztunk létre alacsony virágos sövénnyel, négy fiatal lombos fát is elültettünk itt, a meglévő két nagy fa köré óriás körpadokat tettünk, a támlás székeket felújítottuk, a hulladékgyűjtők is modernebbek. A játszótéri sétányt gyepszőnyeg szegélyezi. Ezen a területen is automata az öntözőrendszer.

A Debreceni park térkő burkolatot kapott a korábbi a lapkőburkolat helyett. Négy zárható fedelű ebürülékgyűjtő-edényt és huszonhárom kommunális hulladékgyűjtő edényt helyeztünk el a park területén. A közbiztonság érdekében tizenkét kandeláberrel fejlesztettük a közvilágítást is.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj