XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/06/22/megvannak-a-kozossegi-koltsegvetes-idei-gyoztes-javaslatai/

Témák A-Z

Megvannak a közösségi költségvetés idei győztes javaslatai

2022. június 22. - Frissítve Városfejlesztési hírek

2022-es közösségi költségvetés legtöbb szavazatot szerzett és még várhatóan az idei évben megvalósításra kerülő javaslatai választókerületi bontásban az alábbiak lettek.

  1. választókerület

Ismerd meg a kerület jelenét és jövőjét – helytörténeti programok szervezése
Olyan kerületi program szervezése, amely a gyakorlatban mutatja be a kerület jelenét, fejlődését és jövőjét. un. helyi busz barangolás a XIII. kerületben meghirdetett időben, és szakértővel.

A Pozsonyi úti, Katona József utcai és Kádár utcai ágyásokba biodiverz növények ültetése
A Pozsonyi úton, a Katona József utcában és a Kádár utcában kialakított ágyások körbe lettek kerítve fa kerítésekkel, amik talán jobban védettek lesznek a kutyáktól és jobban megmaradnak a növények. Javaslom, hogy a cserjék mellett, kísérleti jelleggel biodiverz, virágzó növények ültetésére is kerüljön sor, hogy az újlipótvárosi utcákban is legyenek színes növények.

Cinege Zenebölcsit a PannKába
A PannKa programjainak bővítésére javasoljuk a Cinege Zenebölcsit. A foglalkozás keretében a gyerekeket aktívan bevonják a zenei programba, így nem csak a gyerekek (és felnőttek) ritmusérzékét és hallását fejleszti, de a mozgást, szociális készségeket is. Igazi közösség építő foglalkozás.

  1. választókerület

Demi keresőkutya (XIII. kerületi “csodakutya”) munkájának bemutatása
A XIII. kerületi csodakutya munkájának megismertetése a kerület lakosságával. A 2021. évi közösségi költségvetés megnyert pályázatai között már szerepelt a kulturált ebtartás téma, amit sikeresen meg is nyertek. A 2022. évi közösségi költségvetésbe az összes „kerületet” érintően szeretném javasolni DEMI keresőkutya (XIII. kerületi lakos) munkájának, elért sikereinek bemutatását a kerület lakosainak. Demi keresőkutya, egyben: nyomkövető, mentő, kísérleti, hulla-, macska-, kutyakereső. Nem minden kerület „dicsekedhet” egy ilyen csodakutyáról.

Gergely Győző sétány közbiztonsági védelme – közterületi kamerák kihelyezése
Nagyon várjuk, hogy létrejöjjön a tervezett Gergely Győző sétány. Ugyanakkor jeleztük már ennek kapcsán: attól tartunk, többen fognak megfordulni itt, élénkebb lesz ez az eddig csendes rész, és tartunk attól is, hogy ez a közbiztonságot is befolyásolni fogja. Ezért javasoljuk, hogy a közösségi költségvetésből fordítsunk forrást közterületi kamerák kihelyezésére a sétányra.

Járdatakarító gépek beszerzéséhez támogatás biztosítása társasházak, lakásszövetkezetek részére
Járdatakarító gépek beszerzéséhez támogatás biztosítása társasházak, lakásszövetkezetek részére. A 2021. évi közösségi költségvetés alapján kiírt pályázaton sok lakóközösség vett részt és sajnos sokan nem nyertek támogatást magasnyomású tisztítóeszköz beszerzéséhez. Jó volna, ha idén is lenne lehetőség pályázat kiírására és még több lakóközösség kapna segítséget a járdatakarítási kötelezettségeik teljesítéséhez.

  1. választókerület

Vezetett építészeti séták szervezése
Vezetett építészeti séták szervezése, bemutatva a kerület csodálatos, sokszínű múltját.

Tátra utcában kombinált csikkgyűjtős szemetesedények kihelyezése
A Tátra utcában a Balzac, Csanády és Victor Hugo utca sarkokra 1-1 db kombinált csikkgyűjtős szemetes edény kihelyezése.

Kulturális programok a Ruttkai Éva parkban
Kulturális programok a nyári időszakban: színház, zene, művészeti események.

  1. választókerület

Ipoly utcai játszótérre napvitorla kihelyezése
Az Ipoly utcai játszótérre napvédő szerelése.

Mobil kerékpártároló kihelyezése a Hétszín Tagóvodánál
Gogol utcai Hétszín Tagóvodában szeretnék nagyobb, mobil kerékpártárolót javasolni. A jelenlegi tároló nem praktikus, és kevés a hely a tárolásra. Nagyon sokan biciklivel közlekednek, így egy picit tesznek a környezetvédelem érdekében is.

Kutyaürülék-gyűjtőedények kihelyezése a Kárpát utcában
Kutyapiszok gyűjtő kihelyezése a Kárpát utcában.

Közösségi tér kialakítása a Duna teraszon
A teraszon sakk és más társasjátékok játszására alkalmas beton utcabútorok kihelyezésével olyan közösségi tér alakítható ki, mely jelenleg hiányzik a területről. Fölötte napvitorla kihelyezésével a nyári égető napsütéstől is védettek volnának a játék résztvevői. A megvalósítás két társasjátékos utcabútor és két-három napvitorla kihelyezésével megvalósítható.

  1. választókerület

Sütőzsiradék/használt olaj- gyűjtőhely kialakítása a Meséskert Tagóvodánál
Sütőzsiradék/használt olaj-gyűjtőhely kialakítására lenne szükség nagy forgalmú önkormányzati intézmények udvarain (bölcsődék, óvodák). Javasolt helyszín: Meséskert Tagóvoda.

Kutya illemhely létesítése a Lehel utca-Lőportár utca-Szabolcs utca-Bulcsú által határolt területen

Kerékpártámaszok létesítése a RaM-nál és a Lehel Csarnoknál
Több kerékpártámasz létesítése (RaM, Lehel Csarnoknál a villamos megálló mellett, Duna-part XIII. kerületi részén). Javasolt helyszín: RaM, Lehel Csarnok.

Okos eszközök beszerzésének támogatása iskoláskorúak és nyugdíjasok részére
2021. évi pályázat keretében a hátrányos helyzetűek kerültek megszólításra. Idősek esetében a digitális eszközökhöz való juttatás fontos lenne. Nemcsak ismeretek bővítésére, kapcsolattartásra és az elmagányosodás ellen is megfelelő eszköz.

  1. választókerület

Szabadtéri sakkasztal kihelyezése a Vizafogó parkba

Adventi fények a Vizafogó sétányra
Adventi fények a Vizafogó sétányra az Országbíró lakótelephez, Gyöngyösi sétányhoz és a Pozsonyi úthoz hasonlóan.

  1. választókerület

Dráva utcai játszótér játékainak kibővítése
A játszótéren közterületi játékok elhelyezését javasoljuk, jelenleg kevés a játék.

 Nyelvtanulás időseknek
Javaslom nyelvtanulás biztosítását idősek részére, a nemzetiségi önkormányzatok bevonásával.

  1. választókerület

Jeltolmács képzés szervezése
Jeltolmács képzés szervezése 10-15 fő részére.

Mohács utca szépítése – zöldfelület növelése
A Mohács utcában a Csata és a Lehel utca közötti szakaszon a járda és az úttest közötti terület gyakran szemetes, növényekkel, tereptárgyakkal nem burkolt. Indokoltnak tartjuk az illegális hulladékok elhelyezésének megelőzése érdekében erős zöld növényzettel, virágládákkal burkolni a felületet. A Mohács utca 6-8. mintájára az utca mindkét oldalán kialakítható keskeny sövény, vagy évelő sáv.

  1. választókerület

Térfigyelő kamera kihelyezése a Szegedi út 57. számhoz
Térfigyelő kamerahálózat bővítése. Javasolt helyszín: Szegedi út 57.

Közterületi kamera kihelyezése a Szegedi út, Hajdú utca sarkára
Közterületi kamera kihelyezése lenne indokolt a Szegedi út 3. és a Hajdú utca 11. környékén, ahol megoldható. A biztonságérzet növelése érdekében szükség lenne rá.

Kerekes utcai kutyafuttató fejlesztése
Az új Kerekes utcai kutyafuttatóba játékok, esetleg itató kihelyezése a kutyák számára.

 Hulladékgyűjtők kihelyezése a Szegedi út-Dévényi utca-Róbert Károly körút-Jász utca által határolt területre
Több hulladékgyűjtő-edény kihelyezésére lenne szükség a Szegedi út-Dévényi utca-Róbert Károly körút-Jász utca által határolt területre.

10. választókerület

Kavicsos felület megszüntetése a Karikás játszótér mellett és a labdapálya mögött
A Hunyadi Mátyás Általános Iskola melletti labdapálya mögött a húzódzkodó alá a kavicsos felület helyett a biztonság érdekében jobb lenne, ha gumiburkolatra cserélnék, és a labdapálya – Karikás játszótér közötti területen is a kavicsos felület helyett füves terület lehetne.

Térfigyelő kamera kihelyezése a Dagály utca 2. számhoz
A Dagály utca 2. területre térfigyelő kamera telepítése a parkoló megfigyelésére.

Évelő növények ültetése a Váci út-Dagály utca sarkán
Szeretném javasolni a Váci út-Dagály utca sarkán, a Spar melletti betonszegéllyel körbekerített kis területre több évelő növény ültetését.

  1. választókerület

Új hulladékgyűjtők kihelyezése a Béke téri parkban
A Béke tér rendkívül látogatott helyszín széles rétegek által. Ugyanakkor a fokozattan keletkező szemét és kutyapiszok nagyban rombolja a tér élvezeti értékét. A templom és a virágágyás közötti, hosszú, pados szakaszra érdemes lenne több kukát kihelyezni, köztük akár szelektíveket is.

Kupakgyűjtés az Országbíró sétányon
Országbíró sétányon található gyermekintézmények előtt kupakgyűjtő elhelyezése, játékos arculatban, amely az adott intézmény jelképe lehet.

Üteg utcai kutyafuttató fejlesztése
Az Üteg utcai kutyafuttató felújítása, műfű burkolat, agility eszközök és 2-3 új fa ültetése.

  1. választókerület

Futár Tagóvoda előtti terület zöldítése
Futár tagóvoda előtti rész füvesítése.

Hulladékgyűjtők kihelyezése a Futár utcában
Több szemetes, csikktartó kuka és ebürülék gyűjtőedény kihelyezése.

Béke-Tatai játszótér sporteszközzel bővítése
A Béke – Tatai lakótelep 1003-1004. udvart nagy épülettömbök veszik körül. Az utóbbi 1-2 évben örvendetesen sok fiatal költözött a lakótelepre. A gyermekek, fiatalok, felnőttek, szeretnének az udvaron játszani, ám csekély számú eszköz áll a rendelkezésükre. A 2-5 éves korosztálynak 2 db hinta, 1db kis műanyag ház, 1db rugós hinta nyújtja a játszási lehetőséget. Bár 16 éves korosztály is említve van a táblán, ám a 20-30 éves, 6 db beton ping-pong asztal, ami egyetlen lehetőség lenne a játékra, erre alkalmatlanok. Mind a serdülő, mind a felnőtt és idős korosztályban is igény volna a pingpongozásra, csocsózásra, látható a patak parti játszótéren való sorban álláskor, ám az itt található asztalok már inkább életveszélyesek, mint használhatóak. Többen újra és újra megpróbálják, de reménytelen rajta az ütögetés. A 12 év feletti gyerekek is szívesen játszanának.

  1. választókerület

 Idősek számára új sportolási lehetőség bevezetése
Ground Golf bevezetése szépkorúaknak. Ez egy új sportág, amelyet az idősek szabadlevegőn végezhetnek, kényelmes tempóban.

Járda kiépítése a Mese Tagóvoda felé
Kérjük, hogy vegyék figyelembe merre járnak valójában a családok az iskolától az óvodába és fordítva. Ezt mutatja a kitaposott ösvény a Hajdú köz és az Esküvő köz (óvoda bejárata) között. Itt jelenleg található egy igen keskeny járda, melyet 2018-ban kifelejtettek a környék felújításból. Ha valaki erre sétál, láthatja merre járták ki az erre naponta közlekedők az utat. A járdát szélesíteni és bővíteni szükséges és egy leágazást kiépíteni a forgalomnak megfelelően. Naponta járnak erre anyukák kisgyerekekkel, babakocsival, munkába igyekvők biciklivel, egymással szemben nem férnek el a járdán és esős időben sárban kell taposniuk. Kérjük, hogy a meglévő járdát bővítsék ki az ösvény irányába és szélesítsék ki a másfélszeresére, úgy, ahogy a használat mutatja.

Csicsergő Tagóvoda előtti terület zöldítéseA Csicsergő Tagóvoda előtti rész zöldítése. Több szülőtársammal az jutott eszünkbe, hogy a gyerekeknek is jobb érzés lenne, ha virágokkal, utcáról sövénnyel elzárt rendezett kerten keresztül érkeznének az óvodába. Így az óvoda kívülről is a zöld óvoda benyomását keltené. Szeretnénk a lehetőségekhez képest virágokat, sövényt, füvesítést, esetleg egy öntözőrendszer kialakítását javasolni.

  1. választókerület

Derűs Alkony idősek klubja előtti zöldterület fejlesztése
Az Újpalotai út 14. szám előtti közterület parkosítása, füvesítése, fa virágládák elhelyezése a régi kőládák lecserélésével, kerékpártaroló kihelyezése. A virágágyások védelmére a terület körbekerítése, a szemben lévő sporttelepre érkező autók parkolásának megakadályozására.

  1. választókerület

Baba téri játszótér megújítása
A kertes házak között megbújó kis játszótér jó lehetőséget biztosít mind a kisgyerekeseknek, mind nagyobb gyerekeknek, akár felnőtteknek az ott található foci/kosárpálya által. Viszont az alábbi korszerűsítésekre lenne igény: bejáratok (feljáró) felújítása; babakocsival nehézkes a bejutás. A betonpálya bejáratát zárhatóvá kellene tenni, vagy normálméretű lépcső kialakítása lenne indokolt, kisgyerekeknek jelen állapotában veszélyes. A betonpálya borítása szintén igényelne némi felújítást, a teljes újraburkolás lenne ideális (pl. rekortán vagy hasonló).

Gyerekprogramok az AJMK-ban
A kerületben van két központ is (PannKa, Tücsöktanya) ahol a kerületi partnerkártyával sok különböző gyerekprogramon lehet részt venni, játszóház áll rendelkezésre. Ezek kicsit távol esnek Angyalföld kertvárosi részétől, ahol szintén nagyon sok kisgyerekes család él, akik szívesen igénybe vennének hasonló szolgáltatásokat a József Attila Művelődési Központban (például Rhyme time).

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj