XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/06/09/letettuk-a-legujabb-berhazunk-alapkovet/

Témák A-Z

Letettük a legújabb bérházunk alapkövét

2022. június 09. Városfejlesztési hírek

Budapest Főváros XIII. kerület önkormányzata tovább folytatja több, mint két évtizedes bérlakásépítési programját. Ezúttal a Petneházy utcában került sor egy 67 lakásos lakóépület alapkőletételi ünnepségére. A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben kezdte bérlakásépítési programját. Az elmúlt 20 év során összesen 667 magas minőséget képviselő lakást adott át, melynek segítségével a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több, mint 1600 család lakhatását tette lehetővé.

Az elmúlt időszak bérlakásépítései:

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2014-ben adta át a Jász utcában az egyedülálló 100 lakásos passzívházát. A vállalkozás úttörőnek számított a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. 2018-ban került átadásra a Kartács utcában egy 23 lakásos lakóépület. 2019-ben, többfunkciós létesítményként a Klapka Központ valósult meg. A 33 bérlakást tartalmazó épülettel cél volt egy „kisközpont” megteremtése is: kortárs, igényes építészeti arculatával, és olyan egyedi zöldfelület kialakításával, mint a megvalósult „zöld domb”.

A 2019-2024-es ciklusban az önkormányzat 50 új lakás építését vállalta, amelynek teljesítéséhez a Jász utca 72. szám alatti épületben 35 db lakást adott át 2022. januárjában. A bérlakásépítési program következő helyszíne a Petneházy utca 90. szám alatti 67 lakásos önkormányzati lakóépület. A tervezési feladatokat a ZIP Architects Kft. látta el, a kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot az FK-Raszter Zrt. nyerte.

A XIII. Kerületi Önkormányzat a lakóház kivitelezésével kapcsolatban megállapodás keretében megbízta a Transparency Internationalt a kivitelezés szabályosságának monitorozásával.

Dr. Tóth József polgármester az alapkőletételi ünnepségen elmondta: „Mi itt a XIII. kerületben nem csak beszélünk, hanem cselekszünk. Mi azt gondoljuk, hogy a lakáspolitikai nem csupán piaci ügy, nem lehet kizárólag a piacra bízni, szerepet kell vállalnia az önkormányzatoknak is a lakhatási problémák megoldásban. Valljuk, hogy az önkormányzatnak nem csak tulajdonosi szempontok alapján kell foglalkoznia a kérdéssel, hanem komplexen kell megközelítenie a kérdéskört.”

Dr. Tóth József polgármester

Az épület két, a Petneházy utcára merőlegesen álló, földszint+4, illetve 5 emelet magas lakótömb, valamint az azokat összekötő 1 szintes tagból fog állni. A földszinten 2 üzlet és 1 irodahelyiség épül az utcafronton. Az épület földszintjén 11, míg a teremgarázsban további 64 autóbeálló létesül. Az épület földszintjén 71 kerékpár elhelyezésére alkalmas terület is rendelkezésre áll majd az ott lakók számára.

A tervezett lakások jellemzően 36-60 m2 közötti 1+fél; 1+2 fél, 2 szobás, illetve 2+félszobás lakások. Az épületben 2 darab akadálymentesített lakás is kialakításra kerül. Minden lakáshoz tartozik egy 3,5-5 m2 alapterületű tároló helyiség a földszinten, továbbá egy közös használatú, 50 m2 alapterületű zárt tároló is biztosított a lakók részére. A lakások alapfelszereltségéhez tartozik az elektromos tűzhellyel és sütővel felszerelt beépített konyhabútor. Mindkét épületszárnyban akadálymentes felvonó kerül kialakításra. Az épület épületgépészeti és elektromos rendszerei részben megújuló energiaforrásokat használnak, a minél csekélyebb káros anyag kibocsátás érdekében: levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer, hővisszanyerős lakás szellőző rendszer. Az épület zöldfelületeinek kialakításánál szempont volt, hogy megfelelő kereteket nyújtsanak az ott lakók közösségé formálódásához, így az udvar parkosított zöldfelületként kerül kialakításra, ahol a zöldfelület fenntartásához automata öntözőrendszer kerül kialakításra.

A kivitelezés várhatóan a 2024. első félévében fejeződik be, bekerülési költsége közel 5 milliárd forint.

Petneházy 90. bérház látványterve

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj