XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/03/29/atadtuk-a-megujult-a-csicsergo-tagovodat/

Témák A-Z

Átadtuk a megújult a Csicsergő Tagóvodát

2022. március 29. Nevelés - oktatás

A Csicsergő Tagóvoda (Gyöngyösi utca 65-71.) épületének teljes körű felújítása, bővítése és a játszóudvar modernizálása 2020-ban kezdődött, nemrég fejeződött be: a fejlesztésre 1,54 milliárd forintot fordított az önkormányzat. Az intézményben a férőhelyek száma 198-ra emelkedett. Az óvoda 8 csoportos, jelenleg 7 óvodai csoportban fogadja a gyermekeket. Dr. Tóth József polgármester a Csicsergő Tagóvoda mai átadóünnepségén elmondta: „Ahhoz, hogy egy intézmény magas színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani, megfelelő épület, megfelelő programok és megfelelő humán feltételek szükségesek. Mindezt figyelembe veszi az önkormányzat az intézményrendszerének korszerűsítésekor.” Az elmúlt 13 évben az önkormányzat összességében több mint 10 milliárd forintot költött óvodáinak, bölcsődéinek a felújítására. A kerület legutóbb 2016-ban döntött a kiemelt óvodai beruházásokról; ennek keretében 2019-ben például a Vizafogó Tagóvoda (740 millió), majd a Hétszín Tagóvoda és Szivárvány Bölcsőde (710 millió), most pedig a Csicsergő Tagóvoda újult meg teljesen.

A Nővér utca – Gyöngyösi utca – Kedves utca – Gyermek tér – által határolt tömbben elhelyezkedő Csicsergő óvoda 70 éves épülete szakmailag és műszakilag is elavulttá vált. Az újjáépítésnél a korábbi épületkarakter megmaradt, az új fejépület stílusát a megújult oldalszárnyakéhoz igazították. Az óvoda bővítését a rendelkezésre álló terület lehetővé tette: így az utcai fronton felhúzott, teljesen független szerkezetű épületben helyet kaphattak a korszerű működéshez szükséges terek, például tornaszoba, fejlesztőhelyiségek, mosoda, központi mosogató és még egy új mászófalas tornaterem is. A bejárat – a szélfogóval együtt – a jelenlegi bejárat vonalában maradt.

Az új emeleti részen vannak a nevelői öltözők, irodák, egy üvegfalas nevelőtestületi tárgyaló, szülői fogadó, dolgozói tea-konyha, árnyékoló vitorlákkal felszerelt terasz. A gépészeti helyiségek is az emeletre kerültek, így a kicsiknek a földszinten nagyobb tér jut. Az épület földszintjét teljeskörűen akadálymentesítették.

Az összes nyílászáró elé a külső hőszigetelésbe épített motoros árnyékolóroló, a teraszok fölé motoros napvitorlák kerültek – biztosítva az aktuálisan szükséges árnyékolást a gyermekek pihenési és játékidőszakaiban.

Az óvoda bútorai, játékai, pedagógiai eszközrendszere is megújult korszerű szakmai szempontok alapján. A csoportszobákban létrehozott kis „bungalókba”, kuckókba a kicsik „bekuckózhatnak”, itt pihenhetnek, mesekönyvet nézegethetnek, babázhatnak. A kézműves szobában kreatív tevékenységek folyhatnak, s itt kapott helyet az óvoda tehetségműhelye, amely már második éve működik. A tagóvoda és az óvodai csoportok nevéhez illeszkedő madár-, fészek- és famotívumok megjelennek a bútorokon, a falakon. Az épületben létrehozott sószobának a légúti megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van.

2013 óta Madárbarát címmel rendelkezik az intézmény, és 2021-ben már harmadszorra nyerték el a Zöld Óvoda címet. Környezettudatos pedagógia nevelési célokat is szolgál a földszinten kialakított „zöldfal”, élő növényfal, amely az esztétikussága mellett a növények párologtatása során a levegő minőségét folyamatosan javítja.

Az épület korszerűsítése, bővítése mellett a játszóudvar is megújult.

Az esésvédő felületeket korszerű gumiburkolatra cserélték, az elhasználódott műfüves felületeket, csakúgy, mint a játékeszközöket, felújították. Két új, mozgásfejlesztő eszközt is telepítettek az udvarra.

Dr. Tóth József polgármester beszédében arra is kitért, hogy az önkormányzat körülbelül 3500 gyermek ellátásáról gondoskodik a kerületben: „Köszönöm a szülőknek, hogy bennünket választottak, hiszen ma verseny van az egyházi, a civil, a magán és az önkormányzati intézmények között a gyerekekért. Rangot jelent számunkra, hogy a kerületi szülők 98 százalékban a kerületi óvodákat, bölcsődéket választják, ahol a minőségi szolgáltatásainkkal minden óvodai és bölcsődei igényt ki tudunk elégíteni.”

Az önkormányzat folytatja a kiemelt óvodai beruházásokat a Gyöngyösi sétány 5. szám alatti Gyöngyszem Tagóvoda felújításával, amelynek jelenleg az előkészítése zajlik. A tervek szerint itt lenne az ország első SMART óvodája. Folyamatban van a Hegedűs Gyula utcai óvoda korszerűsítésének tervezése. Az Angyalföldi úti bölcsőde pedig már a műszaki átadásra vár.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj