XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2022/03/09/dijaztuk-a-2021-es-tiszta-utca-rendes-haz-palyazat-nyerteseit/

Témák A-Z

Díjaztuk a 2021-es Tiszta utca, rendes ház pályázat nyerteseit

2022. március 09. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Közterületeink rendje és tisztasága alapvetően befolyásolja a lakosság közérzetét, biztonságérzetét, a kerület arculatát. A Főváros, az önkormányzat és a lakók hármas együttműködésén is múlik a köztisztaság. A helyi lakóközösségeket ebben 2019 óta segíti a Tiszta utca, rendes ház pályázat is 4 millió forintos kerettel. A 2021. évi pályázaton 68 társasház vett részt. Vállalták, hogy az ingatlan előtti járdát, zöldsávot és útpadkát rendszeresen tisztán tartják a jogszabályi előírásoknak megfelelően a pályázati időszakban. A leggondosabb közösségek március 8-án dr. Tóth József polgármestertől vehették át a díjakat.

A Főváros köztisztaságáról szóló rendelet kimondja: a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről. Továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet e kötelezettségek elmulasztását a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősíti.

Mindezek alapján: a társasházak, illetve közös képviseletet ellátó szervezetek jogszabályban rögzített feladata az épületük előtti járda- és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, hóeltakarítása és síkosságmentesítése. Hogy ez minél magasabb színvonalú és hatékony legyen, az önkormányzat segítségképpen meghirdette a Tiszta utca, rendes ház pályázatot – először 2019-ben, majd évente kiírta.

A 2021-es pályázaton 68 társasház vett részt. Vállalták, hogy az ingatlan előtti járdát, zöldsávot és útpadkát rendszeresen tisztán tartják, gyom-, hulladék- és adott esetben síkosságmentesítik a pályázati időszakban 2021 áprilisától 2021. december 31-ig. A köztisztaság ellenőrzését a Közszolgáltató Zrt. végezte havonta legalább egy alkalommal, előre nem jelzett időpontban.

A pályázaton induló társasházak átlagon felüli energiát és időt fordítottak a pályázati felhívásban foglaltak maradéktalan betartására, környezetük gondozására, ápolására.

A pályázati kiírás alapján a résztvevő 68 pályázó közül a közterületek tisztaságáért legtöbbet tevő, összesen 45 társasházat díjazott az önkormányzat. Az első helyezett 200 ezer, a másodiktól a nyolcadik helyezettig 150-150 ezer, a kilencediktől a tizenhetedikig 100-100 ezer, a tizennyolcadiktól a harmincegyedikig 80-80 ezer, a harminckettediktől a negyvenkettedik pedig 50-50 ezer forintban részesült. A nyertesek emellett oklevelet és a ház falára kihelyezhető fémplakettet is átvehettek.

A Tiszta utca, rendes ház kerületi köztisztasági program folytatódik: 2022-ben is maximum 80 társasház, illetve közös képviseletet ellátó szervezet indulhat a pályázaton a 2022. április és 2022. december 31. közötti időszakban. Idén is 4 millió forint az összdíjazás. A pályázat keretében elnyerhető díj maximuma 400 ezer forint, minimuma 50 ezer forint. A pályázat benyújtásának határideje: 2022. március 18.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj