XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/11/11/elnyertuk-az-europai-kivalo-kormanyzas-vedjegyet/

Témák A-Z

Elnyertük az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet

2021. november 11. Egyéb

2021. november 10-én, a Belügyminisztériumban Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vehette át az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet. Magyarországon az elsők között, legnagyobb településként és az egyetlen budapesti önkormányzatként kaptuk meg a kitüntető címet. Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet az Európa Tanács hozta létre a legjobb európai gyakorlatot folytató, bizonyítottan magas minőségben kormányzó helyi önkormányzatok részére.

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy egy általános minőségi megjelölés, amelyet a programban résztvevő államok azon települései nyerhetnek el, amelyek a Jó Kormányzás 12 alapelvének megfelelően működnek.

A díjat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel, a Kisvárosok Szövetségével és a Homo Oecologicus Alapítvánnyal együttműködve ítélheti oda évről-évre a felhívásban meghatározott feltételeket teljesítő önkormányzatok részére.

Az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet a legjobb európai gyakorlatot folytató helyi önkormányzatok két évre nyerhetik el, az elismeréssel járó díj egy kristály dodekaéder, melynek 12 oldalán a jó kormányzás 12 alapelve található.

Az Európa Tanács „Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája” által meghatározott jó kormányzás tizenkét alapelve a helyi önkormányzatokban, amelyek a pályázati eljárás során ellenőrzésre kerülnek:

  1. Választás. Az állampolgárok részvétele, tisztességes lebonyolítása, a képviselet összetétele
  2. Válaszkészség
  3. Eredményesség és hatékonyság
  4. Nyitottság és átláthatóság
  5. Jogállamiság
  6. Etikus magatartás
  7. Hatáskör és kapacitás
  8. Innováció és nyitottság a változásra
  9. Fenntarthatóság és hosszú távú elhivatottság
  10. Megbízható pénzügyi irányítás
  11. Emberi jogok, kulturális sokszínűség és társadalmi kohézió
  12. Elszámoltathatóság
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj