XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/11/03/elhunyt-arato-gyorgy/

Témák A-Z

Elhunyt Arató György

2021. november 03. - Frissítve Búcsúzunk

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 70. évében, 2021. november 1-jén elhunyt Arató György, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal nyugalmazott főépítésze.

1952. szeptember 6-án született Budapesten. Építészmérnöki diplomáját 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Pályafutását tervezőként, a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben kezdte. 1982-ben Salgótarján, majd Budapest XX. kerületének főépítészeként tevékenykedett. 2000-ben az IVG Immopark Kft. projektmenedzsereként fővárosi fejlesztések előkészítésén dolgozott. 2003-tól 2015. évi nyugállományba vonulásáig a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal főépítésze, 2019-ig a kerületi tervtanács vezetője volt.

Kerületi főépítészi munkásságával maradandót alkotott a XIII. kerület közterület-fejlesztésének területén, meghatározó szerepet játszott az építészeti értékek megőrzésében, a mai magyar építészeti törekvések támogatásában. Egyik kezdeményezője volt a XIII. Kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat kiírásának és a kerületi szökőkút programnak. Munkásságához kötődik számos kerületi tervpályázat kiírása és lebonyolítása: a volt Angyalföldi Hőerőművel, a Radnóti Miklós Művelődési Központtal, a lebontásra ítélt Volga szálló területével, valamint az 1897-ben épült Angyalkert óvoda felújításával kapcsolatos tervpályázatok.

Főépítészként jelentős mértékben járult hozzá a XIII. kerület mai városképi arculatának létrejöttéhez. A Marina part lakópark, az Árpád híd pesti torkolatánál kialakított irodaépület-együttes, a Váci út kerületi szakaszán és környezetében, valamint a Kassák Lajos utcában végrehajtott fejlesztések mind magukon viselik főépítészi igényességét, a fejlesztőkkel és a beruházókkal kialakított szakmai együttműködésének eredményeit. Nevéhez köthető a kerület két új sétálóutcájának kialakítása, valamint a Pozsonyi út déli szakaszának rekonstrukciója. XIII. kerületi munkásságát az innovatív és fenntartható működés, a zöld energiák minél szélesebb körű alkalmazása, illetve a lakosság erre irányuló ösztönzése jellemezte. Főépítészi tevékenységének eredményeként számos díjban és elismerésben részesült a kerület. Sokoldalúságát, szakmai elhivatottságát sikeres előadásai és publikációi is bizonyítják.

Értékteremtő életútjának elismeréseként 2015-ben Főépítészi Életmű Díjjal, 2020-ban Budapestért díjjal és a XIII. kerületi Építészeti díjjal tüntették ki.

Szomorú szívvel veszünk búcsút egykori munkatársunktól. A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetése 2021. december 13-án 12 órakor lesz a Farkasréti temetőben.
Emlékét, közvetlen személyiségét, humorát, élvezetes előadásait sohasem feledjük, megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj