XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/09/27/felavattuk-az-akombakom-ovoda-es-a-minimano-bolcsode-teljeskoruen-felujitott-jatszoudvarait/

Témák A-Z

Felavattuk az Ákombákom óvoda és a Minimanó bölcsőde teljeskörűen felújított játszóudvarait

2021. szeptember 27. Nevelés - oktatás

Az Ákombákom Tagóvoda és a Minimanó Bölcsőde (Visegrádi köz 4.) közös épületét 2010-ben adta át az önkormányzat. Az épület földszintjén az 56 férőhelyes bölcsőde, emeleti részén a 75 férőhelyes óvoda működik. Jelenleg 68 óvodást és 38 bölcsődést látnak el itt. Az önkormányzat 2021 nyarán teljeskörűen felújította a két intézmény játszóudvarait (összesen 2720 négyzetméter), korszerű és szabványos játszóeszközöket helyeztek ki, megoldódott a csapadékvíz elvezetése és automata öntözőrendszer lett kiépítve. Az udvar modernizálása mellett a 733 négyzetméter alapterületű extenzív zöldtető is megújult, illetve új szigetelést is kapott a villámvédelmi, valamint az esővíz-elvezető rendszer átalakításával együtt. Az óvodai és bölcsődei játszóudvar felújítására 394,7 millió forintot fordított az önkormányzat. Dr. Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen gratulált az óvoda és bölcsőde munkatársainak, a tervezőnek és a kivitelezőnek is. Elmondta: „A tíz éves jubileumra, születésnapi ajándékként készült el az óvoda és a bölcsőde új játszóudvara. A gyermekek harmonikus neveléséhez elengedhetetlen a mozgáskultúra fejlesztése, ami az egész személyiség fejlődéséhez jelentősen hozzájárul.”

 

Az Ákombákom Tagóvodában 7 pedagógus és 7, a nevelő-oktató munkát segítő munkatárs foglalkozik a kicsikkel. Az intézmény színes, tágas, világos, modern. A földszinten 60 négyzetméteres, jól felszerelt tornaszobát alakítottak ki. Külön van az épületben a logopédus és fejlesztőpedagógus szobája, az orvosi szoba és a sószoba is. Az Ákombákom Tagóvoda Madárbarát óvoda, Zöld óvoda és Biztonságos óvoda címmel is rendelkezik. Az óvodai nevelésben fontos szempont a környezetért felelős életvitel megalapozása, az anyanyelvi és mozgásfejlesztés, illetve a közösségi nevelés.

A csoportszobákat terasz köti össze, amely a csoportokból is megközelíthető. Az időjáráshoz alkalmazkodva a gyermekek óvodai életük nagy részét az udvaron, szabad levegőn töltik, ezért is volt fontos a játszóudvar korszerűsítése, a különböző mozgásformák lehetőségeinek bővítése. A felújítás során műfüves focipálya, közlekedési park, süllyesztett trambulin, homokozók, valamint olyan játszóelemek is kialakításra kerültek, amelyek a gyermekek fejlődését elősegítik, ilyenek például a kiskertek, a mezítlábas ösvény, magaságyások és a „bogárhotel”. A játszóeszközök eséscsillapító burkolatot kaptak; ezek könnyen fenntarthatók, tisztíthatók, vízáteresztők, esztétikusak. A nyári időszakban csoportonként 1-1 zuhanyzót és párakaput is tudnak használni a gyerekek.

A bölcsődei udvaron szempont volt a több zöldfelület kialakítása, ezért a kerítés mellé növényzetet került, fákat telepítettek, gyógynövényes kertet létesítettek, továbbá komposztálót is helyeztek ki. Az intézmény kérésére kerti tároló is lett itt a játékoknak és kerti szerszámoknak. A korosztálynak megfelelő, korszerű játszóeszközök elhelyezése mellett mindkét bölcsődei egység számára külön pancsolási lehetőséget is kialakítottak, s két külön homokozót építettek árnyékolással. Továbbá a Visegrádi közből egy kerti gazdasági bejáratot is kialakítottak, hogy az intézmény területére gépjárművel is bevihessenek homokot, egyéb eszközöket.

Az önkormányzatnak kiemelt feladata, hogy az intézményhálózatán (bölcsőde, óvoda, sport-, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények), a felújított közterületein (játszóterek, labdapályák, fitnesz-, pihenőparkok) és sokszínű ellátási formákon keresztül a gyermekek, szüleik és nagyszüleik érdekeit szolgálja. A Lendületben 2.0 ciklusprogram feladatként jelölte meg az önkormányzati intézményhálózat tervszerű felújításának folytatását. Miként dr. Tóth József polgármester fogalmazott: „Most már a jövő évi önkormányzati költségvetés készítésének az intenzívebb fázisában vagyunk. Azt ígérhetem, hogy folytatjuk az óvodák, bölcsődék korszerűsítésének programját, más megszorítások, további pénzelvonás, plusz kiadások nem fogják ezt megakadályozni.”

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj