XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/08/19/augusztus-20-i-megemlekezes-a-beke-teren/

Témák A-Z

Augusztus 20-i megemlékezés a Béke téren

2021. augusztus 19. Kulturális hírek

„Augusztus 20. – forrásünnep. A magyarság Európához csatlakozásának, a kereszténység felvételének és nemzetté válásunknak a forrása. Évről évre felidézhetjük Szent István intelmeit fiához, Imre herceghez arról, hogy az egynyelvű és egyszokású ország gyenge, erőtlen. Arról, hogy a királynak türelemmel és irgalommal kell ítélkeznie, s mielőtt dönt, hallgassa meg a tanácsot. Ez különösen igaz és megszívelendő mára is. Szent István államférfiú nagysága abban állt, hogy pontosan mérte föl népe lehetőségeit. Az európai fejlődéshez igazította Magyarországot. Korunk is megköveteli, hogy a leghatékonyabb modern államot hozzuk létre. Szent István legyőzhetetlen hittel tette le egy ország alapjait” – mondta ünnepi beszédében dr. Tóth József polgármester az augusztus 20-i, az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére rendezett, immár hagyományos Béke téri önkormányzati ünnepségen.

Dr. Tóth József polgármester

 

A kerületi ünnep a Himnusszal vette kezdetét a Hortus M. Singers előadásában. Majd Józan László, a Vígszínház Junior Príma-díjas színművésze szavalta el Reviczky Gyula Szent István napján című versét. Ezután tartotta meg ünnepi beszédét Tóth József polgármester, felidézvén Szent István intelmeit az örökérvényű értékek kapcsán, ilyen az igazságosság, a béke, a segítségnyújtás az elesetteknek. „Szent István szerint az ember egyformának, egyenlőnek születik, csak az alázat emelhet embert másik fölé, és a gőg alázhat meg valakit”, idézte a polgármester. Kiemelte: „A család és közösség, hazai és európai jog és esély, szabadság és szolidaritás, biztonság és megújulás – ezek a nemzeti közös többszörös legfontosabb értékei, alkotóelemei, amelyek nem elválasztanak, hanem összekötnek minket, és éppen ez az, amelyet egy nemzeti ünnepen nem szabad elfelejteni.”

A polgármester kitért a pandémia hosszú periódusára, annak minden nehézségére, máig tartó hatására, a bizonytalanságra, és azt mondta: „Minden kerületi polgárnak, munkatársaimnak tisztelettel és elismeréssel köszönöm meg az erőfeszítéseiket, amelyeket a pandémia időszakában tettek. Napjaink túlélő hőseiként tekintek rájuk.”

Tóth József végül így fogalmazott: „A legnehezebb helyzetben a Szent István-i intelmeket és a demokrácia igényét semmibe venni – felelőtlenség. Napjainkban a demokratikus értékeket jobban meg kellene becsülni, nehogy pusztán díszletté váljanak a demokrácia és szabadság alkotmányos biztosítékai. Magyarország születésnapján kívánom mindannyiunknak, hogy jó legyen itt élnünk, és sikeres legyen hazánk, s benne a szeretett és a számunkra különösen fontos városrészünk, a XIII. kerület. Boldog születésnapot, Magyarország!”

A polgármesteri beszédet az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes műsora követte, közreműködött Pálházi Bence és Bandája népzenei együttes. Az ünnepet a Szózat zárta ugyancsak a Hortus M. Singers előadásában. Idén is Szent István-napi kenyérrel ajándékozta meg az önkormányzat a jelenlévőket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén jelen voltak – a kerületi polgárok mellett – a kerület országgyűlési képviselői, díszpolgárok, önkormányzati képviselők, a helyi társadalmi és civil szervezetek tagjai is.

Vadrózsa táncegyüttes

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj