XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/07/09/viragzo-kerulet/

Témák A-Z

Virágzó kerület

2021. július 09. Környezetvédelmi hírek

A Gyöngyösi sétányon 19. alkalommal rendezte meg az önkormányzat az egynyári virágok bemutatóját. A kerület a hosszú pandémiás időszakban is folyamatosan gondoskodott a kezelésében lévő zöld területekről. A parkfenntartás során május végén kezdődött az ágyások beültetése várostűrő virágokkal, különös figyelemmel az ökológiai igényekre. Idén a kerületi közterületekre több mint 40 ezer tő egynyári növény került. Élénk színfoltot képeznek A Gyöngyösi sétányt ebből több mint 21 ezer tő egynyári virág borítja a különböző alakzatokban kiültetett változatos színű ágyásokban: az ültetést szakemberek tervezték, végezték, ők is ellenőrzik a növények állapotát. A virágbemutató a kerületi lakóknak egyben szakmai fórum is volt, amelyre eljöttek a kertészszakma képviselői, és olyanok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek.

Dr. Tóth József polgármester nyitotta meg a kerületi virágszemlét. „Szükségünk van élményekre 15 hónap bezártsága után. A Gyöngyösi sétányon több mint 20 ezer várostűrő egynyári virágot ültettünk el csaknem 1000 négyzetméteren. Ezek a változatos közterületi virágkertek esztétikai élményt is nyújtanak. Szépek, és a színek harmóniája megnyugtató hatású. A táj- és kertépítész szakma is jegyzi ezt a kerületi zöldítést” – mondta a polgármester, s kiemelte azt is: a Gyöngyösi sétány és környéke a lakótelepi környezet humanizálásának mintája. A XIII. Kerületi Önkormányzat itt kezdte el ezt az átfogó zöldfejlesztési programot, amely később érintette az Árpád hídi, a Fiastyúk utcai, a Kárpát utcai és a Gidófalvy lakótelepet is, ebben az évben pedig megújul a Csángó lakótelep.

Tóth József arról is beszélt, hogy a kerületi önkormányzat működésének és fejlesztési stratégiájának három lényeges pillére van: lakásépítkezések, kereskedelmi és szolgáltató egységek építése, illetve a megfelelő infrastrukturális és rekreációs környezet kialakítása az itt lakóknak, itt dolgozóknak, átutazóknak. Utóbbi munkát fogja össze jelenleg az AngyalZöld 3.0 program, amelynek része az életminőséget jelentősen befolyásoló zöldfejlesztés. Az önkormányzat több mint 1 millió négyzetméternyi zöldterületről gondoskodik, például 59 parkról – ezeken 473 játszó-, 18 fitneszeszköz van –, cserjékről, fákról, több mint 30 ezer faegyedről, öntözőhálózatról, kutyafuttatókról, muskátlis oszlopokról; csak az utóbbiakra évente 30 millió forintot fordít a kerület. „Az elmúlt 5 esztendőben az AngyalZöld programhoz tartozó fejlesztésekre 13,7 milliárd forintot költöttünk, 60 százalékát üzemeltetésre, 40 százalékát fejlesztésekre. Az idei költségvetés 3,7 milliárdot tartalmaz ezekre a komplex zöld feladatokra, 57 százalék az üzemeltetésre, 43 százalék a fejlesztésekre jut. A Csángó lakótelep mellett a másik jelentős zöld beruházásunk a Vizafogó park megvalósítása” – tette hozzá a polgármester.

A XIII. kerületben összesen 1889 m2 felületen található virágágyás. Jelentősebb, színes kavalkáddal találkozhatunk a Vizafogó sétányon (100 m2), a Béke téren (250 m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70 m2), a Gyermek téren (150 m2). Ezekbe a virágágyásokba összesen több mint 19 ezer tő virág került idén.

A Gyöngyösi sétányom 3 ágyást vadvirágos magvetéssel alakítottak ki. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások kisebb költségigénnyel tarthatók fent, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodik róluk a kerület.

Mi lesz ősszel?

Akkor sem maradnak virág nélkül a kerületi ágyások. Mint eddig is, idén is kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset, árvácskát, számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj