XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/07/05/horn-gyulara-emlekeztunk-3/

Témák A-Z

Horn Gyulára emlékeztünk

2021. július 05. - Frissítve Kulturális hírek

Horn Gyula egykori miniszterelnök, a XIII. kerület díszpolgárának születésének 89. évfordulója alkalmából koszorú- és virág elhelyezéssel emlékezett az önkormányzat egykori lakhelyén, az Újpesti rakpart 11. szám alatti emléktáblájánál, valamint a Gyermek téri szobránál. Papp János színművész Francis Jammes A munka nagy csupán és József Attila Ars poetica című versét szavalta el. Az eseményen koszorút helyezett el ifj. Horn Gyula, a néhai miniszterelnök fia, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, dr. Tóth József polgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, valamin a kerületi civil szervezetek és a megjelent érdeklődő lakosság.

Polgármester, Hiszékeny Dezső és a hozzátartozókról kép

Horn Gyula 1932. július 5-én, Budapesten született, Angyalföldön járt elemi iskolába, 1954-ben szerzett diplomát. 1959-ben került a Külügyminisztériumba, majd Szófiában, Belgrádban teljesített külügyi szolgálatot, 1989-ben lett külügyminiszter. Nemzetközi elismertségét a keletnémet menekültek előtti 1989 szeptemberi határnyitás során játszott szerepének köszönhette. Ő volt az, aki osztrák kollégájával ünnepélyesen átvágta a vasfüggönynek nevezett műszaki határzár szögesdrótját, valamint bejelentette, hogy 1989. szeptember 11-től a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó fogadni. Külügyminiszterként előkészítette és 1990 márciusában aláírta a magyar-szovjet csapatkivonási megállapodást. A rendszerváltás korának magyar politikusai közül elsőként vetette fel Magyarország lehetséges NATO-tagságát, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyét.

1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek. 1994-ben az Országgyűlés miniszterelnökké választotta, s e tisztséget 1998-ig töltötte be.  Horn Gyula hitt abban, hogy olyan Európát, olyan világot kell teremtenünk, ahol nemcsak születni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. Számunkra Európa egy kulcsszó, és az egyetlen lehetőség, hogy nemzetünket is felemeljük. Munkásságát számos magas nemzetközi díjjal ismerték el. Horn Gyulát 2004-ben választotta díszpolgárai közé Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete, 2013. június 19-én hunyt el.

Virágok elhelyezése a szobornál

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj