XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/06/30/elindult-a-vizafogo-park-epitese/

Témák A-Z

Alapkőletétel a Vizafogó parkban

2021. június 30. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdetét vette a Vizafogó közpark beruházása egy csaknem 1 hektáros területen. A XIII. Kerületi Önkormányzat 682 millió forintot fordít az új, mintaértékű park kialakítására. „A Vizafogó ökopark a nyugalom szigete lesz egy rohanó világban. A beruházással szebb és vonzóbb környezetet teremtünk a kikapcsolódásra, rekreációra”, emelte ki beszédében dr. Tóth József polgármester. Az eseményen rész vett Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő. A Vizafogó parkot várhatóan még idén átadják.

Polgármester alapkövet helyez elA XIII. Kerületi Önkormányzat a 9290 négyzetméternyi területet a Vizafogó lakótelep szomszédságában a beépítésre szánt besorolásból – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – közparki területté minősítette még tavaly, ami most lehetővé teszi ezt a rendkívüli zöld fejlesztést. „A kerület, a környék identitását tükröző, egyedi arculatú, esztétikus, fenntartható, biztonságos, és okos megoldásokat is használó közparkot építünk ide, amely a minőségi időtöltés, kikapcsolódás új helyszíne lesz” – mondta dr. Tóth József polgármester az ökopark alapkőletételekor. Beszédében röviden felidézte a Vizafogó elmúlt 130 évének mikrótörténelmét, a környék legfontosabb változásait is.

A zöld projekt társadalmi egyeztetése után a parktervező tájépítészek figyelembe vették a lakók véleményét, ötleteit is, hiszen a „zöld gondolat” és a partnerség az itt élőkkel prioritás az önkormányzat számára.

A fejlesztés kulcseleme az ökopark koncepció, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A Vizafogó ökoparkját az Objekt Tájépítész Iroda tervezte (hozzájuk kötődik a kerületben a Dagály sétány kialakítása is) az Archikon Építésziroda bevonásával. Pécsi Máté tájépítész, az Objekt Iroda felelős tervezője elmondta: a park a magas szintű vizuális-esztétikai értékei mellett komoly ökológiai funkciót is betölt majd a városrész életében, nem beszélve a lényeges egészségügyi hatásairól. „Sokféle, biodiverz növényzetet ültetünk, egymáshoz illő növényekből ökotársulásokat hozunk létre főként cserjékkel és évelőkkel. A cserje sokat számít a mikroklíma szempontjából. Az ökológiailag intenzív közpark nemcsak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és egyben zöldreprezentációs beruházás” – jegyezte meg Pécsi Máté.

A Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem egyhektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnék megteremteni a tervezők a jelentős zöld felülettel, fásítással, pihenő padokkal, mesterséges tóval, a helyi identitást szimbolizáló köztéri szoborral is. Utóbbi megalkotására az önkormányzat már kiírta a pályázatot.

A park területén smart city (okos városi) szolgáltatások is lesznek például okospadokkal, bővítik a közterületi wifi-hálózatot, az öntözésről – költség- és ivóvízkímélő módon – talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik, s vízáteresztő burkolatokat helyeznek el az esővíz hasznosítására. A mai kor energiaszemléletének megfelelően kevés energiafelhasználású LED-es világítást használnak majd, mindemellett a közbiztonságot garantáló kamerarendszer is kiépül a parkban.

A XIII. Kerületi Önkormányzat összesen 1,1 milliárd forintot fordított az elmúlt években közparki fejlesztésekre, köztük a Ruttkai Éva park, a Dagály sétány kialakítására, a Rákos-patak menti beruházásokra, a Kassák park és a Wein János park felújítására. Tóth József polgármester bejelentette azt is: elindul a Csángó lakótelep komplex zöldfelületi megújítása, humanizálása 219,6 millió forintból.

Alapkőletétel a Vizafogó parkban

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj