XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/06/24/a-xiii-keruleti-onkormanyzat-csatlakozott-az-okos-akadalymentesitesi-tervhez/

Témák A-Z

A XIII. Kerületi Önkormányzat csatlakozott az Okos Akadálymentesítési Tervhez

2021. június 24. Szociális hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat elkötelezett az esélyegyenlőség biztosítása iránt. A szociális ellátórendszer minden kerületi állampolgárra kiterjed, de a kiemelt figyelmet igénylő vagy hátrányos helyzetű csoportokról, azaz a gyermekekről, időskorúakról, valamilyen fogyatékossággal vagy szegénységben élőkről az önkormányzat lehetőségeihez mérten hangsúlyosabban gondoskodik. A kerületi gyalogosközlekedési infrastruktúra fejlesztésekor is figyelembe veszi a mozgáskorlátozottak, valamint a babakocsival közlekedők, az érzékelésükben korlátozottak, a nehezebben közlekedő idős emberek, illetve a kisgyerekek érdekeit is. 2021-ben 9 gyalogos átkelőhelynél helyezett el taktilis útburkolati figyelmeztető elemeket – elsősorban a vak és gyengénlátó embereket segítve – az önkormányzat. Most pedig az elsők között vesz részt a Route4U Okos Akadálymentesítési Terv budapesti megvalósításában, amelynek célja egy akadálymentes útvonaltervező kialakítása.

A világon elsőként méri fel egy technológiai innováció segítségével a gyalogos infrastruktúra akadálymentességét a Route4U magyar startup vállalkozás. Célja a világ első olyan útvonaltervezőjének elkészítése, mely járda- és gyalogátkelő-adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére. Ahhoz, hogy az akadálymentességi információk mindenütt elérhetők legyenek, Route4U Okos Akadálymentesítési Terv készült (Route4U Smart Accessibility Plan), és az ehhez csatlakozó együttműködő partnerek is részt vesznek a közterületek akadálymentességének felmérésében. Az adatok elérhetők a Route4U mobil alkalmazásban. A XIII. Kerületi Önkormányzat szintén segíti ennek a célkitűzésnek a megvalósulását.

A Route4U mobil alkalmazásban és térképen a helyek akadálymentességi információi is megjelennek, így az applikáció információi alapján bárki előre láthatja, hogy egy üzlet, kávézó, étterem, vagy épp középület akadálymentes-e, és rendelkezik-e akadálymentes mellékhelyiséggel. A Route4U térképén megjelenő információkat a közösség az alkalmazás használatával automatikusan pontosítja és naprakészen tartja.

Hogyan lehet használni?

Böngészőben megtekinthető a Route4U térképe, és ezen egy-egy utcára ráközelítve láthatjuk a környéken található helyeket (üzleteket, kávézókat, éttermeket, gyógyszertárakat stb.). Ezek akadálymentességéről az ikonjaik színe ad tájékoztatást, rájuk kattintva pedig bővebb információ áll rendelkezésünkre. A zölddel jelölt helyek azok, amelyeknek bejárata vagy megközelítése biztosan akadálymentes kerekesszékkel, babakocsival.

A Route4U térképén a helyek mellett már most elérhető néhány város (Budapest, Székesfehérvár) részleges járdatérképe, járhatóság szerint színezve. Az oldal bal felső részén állítható be, milyen helyeket mutasson a térkép. Az útvonaltervezési funkció egy-egy város teljes feldolgozottsága után valósul meg. A funkció próbaüzeme Budapest belvárosában sikeresen lezajlott.

Bodó Péter, a Route4U ügyvezetője szerint a Route4U adatai alapján azt is látják: az akadálymentesítés helyzete sokat javult Magyarországon. „Szeretnénk, ha Budapest lehetne az első világváros, amelynek teljes területén működik az akadálymentes navigáció, és ha több magyar város is megelőzné nyugat-európai társait” – fogalmazott Bodó Péter.

A budapesti akadálymentességi információk eddigi felmérésében a Route4U startuppal együttműködött a Fővárosi Önkormányzat, továbbá a 3., 9., 13., 14. és 15. kerület.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj