XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/05/26/eredmenyes-volt-a-rendorseg-es-a-kozterulet-felugyelet-ellenorzese-a-lomtalanitas-idejen/

Témák A-Z

Eredményes volt a Rendőrség és a Közterület-felügyelet ellenőrzése a lomtalanítás idején

2021. május 26. Közbiztonság hírei

Múlt héten fejeződött be kerületünkben az FKF Zrt. által szervezett lomtalanítási akció. Az ilyenkor szokásos, jogszabályellenes jelenségek és magatartási formák megakadályozása érdekében kiemelten ellenőrizte az érintett területeket a Rendőrség és a Közterület-felügyelet. Ellenőrzési akciójukban a Polgárőrség is tevékenyen szerepet vállalt.

A lomtalanítás – szokás szerint – együtt jár a rendezetlen utcaképpel, jogszabályellenes „lomizással”, szabálytalan megállással és várakozással. A korábbi évek gyakorlatához képest javulást hozott az FKF Zrt. azon módszere, hogy a lomkikészítések időpontja az elszállítást megelőző nap délutánján veszi kezdetét. Ezzel – többnyire – sikerült elejét venni annak, hogy hosszú napokig szemét borítsa az utcákat.

Az utcaképi szempontból üdvözítő eljárás mellett is akadnak azonban olyanok, akik figyelmen kívül hagyják a hatályos jogszabályokat. Ezen jelenségek megakadályozására, a tetten érésre és az állampolgári bejelentések kezelésére kiemelt figyelmet fordított ebben az évben a Rendőrség és a Közterület-felügyelet. A helyenként megdöbbentő eredményekről az alábbiakban olvashatnak tájékoztatást, a teljesség igénye nélkül.

A Rendőrség a Készenléti Rendőrség és a Közlekedési Hatóság bevonásával összesen 78 esetben kezdeményezett intézkedést jogsértések miatt. 6 körözés alatt álló személyt fogtak el a bűnüldöző szervek az ellenőrzések során, 1 főt garázdaság bűncselekménye miatt fogtak el. Több személyt állítottak elő igazolás megtagadása, szabálysértés tovább folytatása és garázdaság gyanúja miatt, de volt, akit fiatalkorú védelem alá helyezése miatt kellett előállítaniuk.

A kiszabott helyszíni bírságok összege meghaladja az 1 millió forintot. Több mint egy tucat esetben a kijárási korlátozás megszegése miatt kellett intézkedni, közlekedési szabálysértések miatt 10 fő kapott sárga csekket, ugyancsak 10 fő a maszkviselés szabályának megsértése miatt kényszerült fizetni, 7 főnek a közterületi szeszesital-fogyasztás miatt fájhatott a feje. A nem megfelelő műszaki állapotú járművek használata 3 esetben járt feljelentéssel, volt, akit kábítószer-birtoklás bűncselekménye miatt fogtak el a rendőrök.

A Közterület-felügyelet is fokozott ellenőrzési akciót tartott a lomtalanítás időszakában. Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítottak a több tucat állampolgári bejelentés ellenőrzésére. Ugyan a Közterület-felügyelet hatásköre korlátozottabb a rendőrségénél, de így is több mint 20 esetben bírságolták meg a szabálytalanul megálló és várakozó (jellemzően „lomizó”) autósokat, közel 20 esetben zöldterület-károsítás miatt kezdeményeztek közigazgatási hatósági eljárást a vétkesekkel szemben. Az enyhébb szabálysértések esetében figyelmeztetést alkalmaztak a Közterület-Felügyelet munkatársai.

Bízunk benne, hogy a hasonlóan szervezett és határozott fellépés az elkövetkezendő években még inkább visszaszorítja a közösségellenes, jogszabálysértő magatartásformákat.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj