XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/05/05/ember-az-emberert-eselyegyenlosegi-dij-kituntetettjei/

Témák A-Z

„Ember az emberért” – esélyegyenlőségi díj kitüntetettjei

2021. május 05. Szociális hírek

„Az „Ember az emberért” – esélyegyenlőségi díjnak külön értéket ad, hogy a kerületi lakosság, a civil polgárok ítélik oda 2009 óta évről évre azoknak, akiket méltónak találnak rá” – fogalmazott dr. Tóth József polgármester a díj mai átadóján, a Polgármesteri Hivatalban. Az idei Ember az emberért-díjat – az Esélyegyenlőség Napján – Oroszlán Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete XIII. Kerületi Területi Szervezetének vezetője és dr. Antoni Pál nyugalmazott, XIII. kerületi körzeti gyermekorvos vehette át a polgármestertől. A pandémia miatt szűk körben megtartott átadón jelen volt még Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és Karácsonyi Magdolna aljegyző.

Dr. Tóth József köszöntőjében kitért arra is: az esélyegyenlőség az Európai Unió alapértékei közé tartozik, és az esélyegyenlőség alapelvének leglényegesebb szempontjai már szerepelnek az Európai Közösség 1957-es alapító egyezményében, a római szerződésben. Később az Európai Unió Alapjogi Chartája fogalmazta meg – a lisszaboni szerződés hatálybalépésével vált kötelező érvényűvé – az EU területén élő emberek jogai az emberi méltósághoz, a szabadsághoz, a demokráciához, az egyenlőséghez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához, különös tekintettel a kisebbségekhez tartozó személyekre.

„Az esélyegyenlőség a XIII. Kerületi Önkormányzat alapelvei közé is tartozik, érvényes az egészségügyre, az oktatásra, egészében a szociális politikára is.” – fogalmazott dr. Tóth József.

A 2021-es „Ember az emberért” – esélyegyenlőségi díj kitüntetettjei:

Oroszlán Zoltánné 1987 óta a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének munkatársa. Munkáját a XIII. Kerületi Területi szervezetében kezdte, máig itt dolgozik. Szakmai munkáját és a szociálisan rászorulók iránt empatikus hozzáállása miatt Területi Szervezet vezetője lett. Munkájával, szervező készségével, pozitív személyiségével rövid időn belül beilleszkedett a kerületi szociális ellátó rendszerébe, a civil szervezetek helyi tevékenységébe. Jó munkakapcsolatot ápol a kerületi intézményekkel, civil szervezetekkel, egyházakkal. Vezetése alatt a civilszervezetek javaslata alapján a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete XIII. Területi Szervezete – 2020. évben – elnyerte a Civil Vándordíjat. A szociális segítségnyújtás mellett szervezi a véradást.
A XIII. Kerületben végzett 34 éves tevékenysége példamutató, minden területen munkáját az emberek segítése jellemzi, az empátia, a felelősség a hozzáfordulók iránt, együttműködés a XIII. kerületi szervezetekkel.

Dr. Antoni Pál 1966. október 1-től nyugdíjazásáig, 40 éven keresztül a XIII. kerületben dolgozott körzeti gyermekorvosként. Csaknem 4 évtizedes áldozatos munkája elismeréseként 2005-ben Budapest Főváros XIII. Kerületért Díj elismerésben részesült.
2006-ban nyugdíjas lett, de szakmáját nem adta fel, és továbbra is elhivatottan látja el ifjúsági orvosként szakorvosi feladatait.
2011-ben az alapellátás területén nyújtott kimagasló háziorvosi tevékenységéért az Országos Alapellátási Intézet címzetes főorvosi elismerésben részesítette.
2013-ban az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységért
Pro Sanitate díjat vehetett át.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj