XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/05/03/kozossegi-koltsegvetes-elindult-a-szavazas/

Témák A-Z

Közösségi költségvetés: elindult a szavazás

ARCHÍV | 2021. május 03. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi költségvetésnek: összesen 60 millió forinttal támogatja – választókerületenként 4-4 millió forinttal – a lakosság kerületfejlesztési ötleteit. Több mint 500 javaslat érkezett be március 1-jéig, közülük csaknem 100 projektterv felelt meg a szakmai kritériumoknak, azaz: közérdekű célt szolgál, kerületi önkormányzati feladat- és hatáskörbe tartozik, belefér a választókerületenkénti 4 millió forintos keretösszegbe, nem generál jelentős működtetési költségeket a megvalósítás után, területileg behatárolható, kreatív. Ezekre a javaslatokra május 1-jétől egy hónapon át, június 1-jéig lehet szavazniuk a kerületi polgároknak. Az eredményhirdetés június 15-én lesz. A közösségi költségvetésből – a tervek szerint – még idén, év végéig megvalósulnak a fejlesztések. A közösségi költségvetés folyamata teljesen transzparens, alább olvasható a szavazási folyamat.

 A közösségi részvétellel az önkormányzat az itt élőket közös gondolkodásra, párbeszédre, tervezésre ösztönzi, bevonja őket a költségvetési folyamatba, s rájuk bízza a közösségi erőforrás elosztását. A közösségi költségvetés révén a kerületi polgárok, civilek konstruktívan és értékteremtő módon maguk is tehetnek a közösségért. Minden egyes önkormányzati választókerület 4-4 millió forintot kap, és a helyi polgárok, helyi közösségek maguk dönthetik el, mire költik ezt a keretet három kategóriában: közterületi, intézményi, szolgáltatási. Közösen gazdálkodnak a megítélt pénzből a saját környezetükben. A közösségi költségvetés alapelve a konszenzuson alapuló demokratikus gondolkodás.

Az alábbiakban közöljük a szavazás részleteit – a folyamatnak teljes átláthatóságot biztosítva.

A szavazási folyamat

Lehetőség van az online és a papír alapú szavazásra.

Online módon a https://www.budapest13.hu/kozossegi-koltsegvetes/ aloldalon lehet szavazni.

A javaslatok választókerületenként és kategóriánként csoportosítva kerülnek szavazásra.

Papír alapon az előre elkészített szavazólapon lehet voksolni az alábbi intézményekben, az erre a célra kihelyezett gyűjtőládákba bedobva a szavazólapot:

  • 10 Idősek klubja,
  • Prevenciós Központ Tüzér u. 56-58,
  • RaM,
  • AJAMK,
  • Tücsöktanya,
  • Újlipótvárosi Klub Galéria,
  • Polgármesteri Hivatal ÜSZI,
  • Szegedi út és Visegrádi u. szakorvosi rendelők,
  • Lehel Csarnok – Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Iroda (Galériaszint).

Szavazásnál (mind az online felületen, mind papír alapon) meg kell adni a

  • a nevet,
  • lakcímet (állandó, vagy tartózkodási).

Egy személy nemcsak a lakóhelye szerinti választókerületi projektekre szavazhat, hanem bármelyikre, ami számára szimpatikus. Ugyanakkor egy személy egy projektre csak egyszer szavazhat.

A szavazási határidő: 2021. június 1.

A szavazást követően a szavazatokat választókerületenként összesítik. A végeredmény a közösségi költségvetés oldalán és a helyi médiumokban is nyilvános lesz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj