XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/04/30/lomtalanitas-es-veszelyeshulladek-gyujtes-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Lomtalanítás és veszélyeshulladék-gyűjtés a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2021. április 30. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A XIII. kerületben idén május 10. és 18. között lesz a lomtalanítás. Az FKF Zrt. arra kéri a lakosságot: a nagydarabos lomokat a lakóházak előtti közterületre helyezzék ki úgy, hogy ne akadályozzák a forgalmat, a lomtalanítás területe jól megközelíthető legyen hulladékgyűjtő járművekkel, s ne zöldterületre pakoljanak, óvják a környezetet! Mostantól lakcímek szerint is megnézhető a pontos lomkikészítési dátum az FKF honlapján közzétett lomtalanítási térképen. A veszélyes hulladék leadására a lomtalanítási időszakban – május 15-én – a XIII. Kerületi Önkormányzat biztosít ingyenes lehetőséget 7 helyen. A részletekről alább olvashatnak.

 Mit lehet kitenni lomtalanításkor?

Kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékot (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek).

Mikor lehet kihelyezni a lomokat?

Az FKF Zrt. a könnyebb tájékozódás érdekében lomtalanítási térképet készített a lomkikészítések időpontjaival, a körzetek határaival. A térkép a következő linken tekinthető meg:

https://www.fkf.hu/xiii-keruleti-lomtalanitasi-korzetek

 Mit nem szabad kitenni lomtanításkor?

Tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, gumiabroncs, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék.

Szigorúan tilos a veszélyes hulladék kihelyezése.

 Mit lehet tenni a veszélyes hulladékkal a lomtalanítás időszakában?

Az idei lomtalanításhoz kapcsolódóan a XIII. Kerületi Önkormányzat vállalta, hogy május 15-én megszervezi a kerületben a veszélyeshulladék-gyűjtést.

Hova lehet vinni a kerületen belül a veszélyes hulladékot május 15-én?

  • Lehel Csarnok (Bulcsú utcai park) 8.00–11.30
  • József Attila tér 12.00–13.00
  • Béke tér (a Polgármesteri Hivatal parkolójában) 13.30–15.00
  • Szent István park (Kispark Pozsonyi úti oldalán) 8.00–9.30
  • Kassák Lajos utca (Dunyov István u. sarok) 10.00–11.00
  • Vizafogó sétány parkolója (gyógyszertár mellett, Párkány u. 38-40.) 11.30–13.30
  • Tahi utca (Tomori köz sarok) 14.00–15.00

 

Milyen veszélyes hulladékot adhatnak le a kerületi lakosok május 15-én?

  • elektromos és elektronikai hulladék: televízió, hűtő, mosógép, háztartási kisgépek, számítógép
  • savas akkumulátorok, elemek
  • festék- és lakkmaradékok, szerves oldószerek, bitumen alapú hulladékok, festékes rongyok, ecsetek, folyékony és szilárd növényvédő szerek,
  • lejárt szavatosságú gyógyszerek, vegyszerek,
  • fáradtolaj, olajszűrők, légszűrők, olajos rongyok, olajos flakonok, használt sütőzsírok és olajok.
  • A gyűjtési akció során az önkormányzat gondoskodik a veszélyes hulladékok környezetbarát kezeléséről és megsemmisítéséről.
  • Az akció során építési és bontási hulladékot nem tudunk átvenni.

Mit lehet tenni a veszélyes hulladékokkal a lomtalanítási időszakon túl?

A veszélyes hulladék leadására 2021-től a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget. Bővebb információk: www.fkf.hu.

 

Mit lehet tenni a lomokkal a lomtalanítási időszakon túl?

A lomhulladékok egész évben leadhatók az alábbi hulladékudvarokban előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig:

1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.

1186 Budapest, Besence u. 1/a.

1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

A lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék (sitt) is a hulladékudvarokban adható le. Részletek: www.fkf.hu.

A háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. Kérdés esetén hívják a 06 80 353 353-as telefonszámot.

Segítség másoknak

Amennyiben olyan eszközei, bútorai, vagy használati tárgyai vannak, amiket mások esetleg még használni tudnának, azokat leadhatja a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban (1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166. és 1181 Budapest, Besence u. 1/a.), vagy érdeklődhet a segélyszervezeteknél, hiszen ezzel segíthet másokon.

Takarítás a lomtalanítás után

Az FKF a lomtalanítás után elvégzi az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának a kötelessége.

 Szabálysértések

A lomtalanítási akció során az utcára kihelyezett lom a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben a hatóságok (közterület-felügyelet, kerületi jegyző) jogosultak eljárni.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj