XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2021/02/10/javori-ferenc-75-eves/

Témák A-Z

Jávori Ferenc 75 éves

2021. február 10. Kulturális hírek

75. születésnapja alkalmából a Polgármesteri Hivatalban köszöntötte díszpolgárunkat, Jávori Ferenc „Fegya”-t dr. Tóth József polgármester.

Jávori Ferenc Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Budapest Klezmer Band alapítója és vezetője. Huszonöt éve él a XIII. kerületben. Több mint 30 éve a Budapest Klezmer Band vezetője. Fontos szerepet játszik a klezmer népszerűsítésében, miközben otthonos a klasszikus zenében és a musical műfajában is. Kárpátalján született, gyerekkorát szülővárosában, soknemzetiségű környezetben töltötte, ami még fogékonyabbá tette őt más kultúrák befogadására. Mindig is érdekelte a klezmer zene, ezért felkereste Galambos Gyula cigányprímást, akitől klezmert tanult. 1967-ben felvételt nyert a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű tanszakára, itt zongorázni is tanult. Az egyetem elvégzése után Nagyszőlősön és Huszton is tanított zenét. 1976-ban áttelepült Magyarországra, zenekari hegedűsként került a Budapesti Operettszínházba. Az 1980-as évek végén ismerkedett meg jobban a klezmer zenével az Egyesült Államokban, ennek hatására 1990-ben megalapította a Budapest Klezmer Bandet, amellyel nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el. 1990-es években Több sikeres zenés darabot írt, például a Menyasszonytáncot, amely a világ első klezmeroperettje. 2008-ban a budapesti Müpában Purimtól a Menyasszonytáncig címmel tartotta meg szerzői estjét. Munkásságát 2014-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A köszöntésen részt vettek a kerület alpolgármesterei, Holopné Schramek Kornélia, dr. Puchner Gábor és Csiga Gergely, valamint dr. Bujdosó Sándor jegyző is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj