XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/12/17/online-kerult-megrendezesre-az-idei-kassak-dijak-atado-unnepsege/

Témák A-Z

Online került megrendezésre az idei Kassák-díjak átadó ünnepsége

2020. december 17. Kulturális hírek

2020. december 10-én, a vírushelyzetre való tekintettel ezúttal online formába került sor a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj átadó ünnepségére.

A „Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj” pályázatot a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság hirdette meg a Költészet Napján. A rendelet alapján évente legfeljebb 3 díj adományozható azzal, hogy a díj megosztva is adományozható. A pályázaton részt vehettek a kerületben élő profi írók és költők, valamint amatőrök is. A felhívásra 70 db pályamű érkezett, a pályaműveket elismert szakmai zsűri értékelte: Sumonyi Papp Zoltán, Balla Zsófia, Báthori Csaba.

A zsűri a díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott: „A Budapest, XIII. kerületi Önkormányzat 2020-as Kassák Lajos irodalmi pályázatára a korábbi évekhez képest több, összesen 70 pályamű érkezett.  A pályázók közül kilencen nevezték magukat „hivatásos írónak”, négyen sehová nem sorolták magukat és ötvenheten voltak az „amatőr” szerzők. A pályázatok között voltak versek, novellák és tanulmányok. A viszonylag sok pályázó a szokottnál színvonalasabb munkákat nyújtott be, így mindkét kategóriában és mindkét műnemben (líra és epika) viszonylag könnyen tudtunk nyerteseket megnevezni. Megjegyezzük, hogy a hivatásos prózaírók között több díjazható írás is olvasható. Ezek esztétikai, és a kiírásnak megfelelő formai elemzése után választottuk ki az egyértelmű győztest.”

 A zsűri döntése értelmében a hivatásos kategóriában Kassák Lajos Irodalmi Díjat nyert Kőrizs Imre „Lábadozóban” című verse, valamint Angyal Ádám „Halványuló hagyományok” című esszéje.

Az amatőr kategóriában a zsűri úgy döntött, megosztott díjat oszt ki: Darvasi Áron „AP” című novellájával, valamint Bujk Gábor „Adalékok a Budapesti 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (1938) emlékezetéhez” című tanulmányával részesült elismerésben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj