XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/11/29/klimabarat-dijat-nyert-az-onkormanyzat/

Témák A-Z

Klímabarát Díjat nyert az önkormányzat

2020. november 29. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán – amelyet idén először hirdettek meg – a fővárosi önkormányzatok közül a XIII. és a XVIII. kerület ért el első helyezést, s ezzel a Klímabarát Díjat is elnyerték.

A Klímabarát Települések Szövetsége 2009-ben jött létre. Alapítói felismerték: a globális klímaváltozás hatásai veszélyt jelentenek a társadalmi formákra és értékekre. Ezt a folyamatot ugyan nem lehet visszafordítani, de – ez a szövetség szakmai célja is – a sebessége és hatása mérsékelhető. A településeknek is alkalmazkodniuk kell a klímaváltozással járó változásokhoz, e nélkül a megszokott életünk fenntarthatatlan.

A Klímabarát Települések Szövetségének tagjai az ember és a természet harmonikusabb viszonyának kialakításában látják a fenntartható és klímabarát világ kulcsát. Illetve abban is, hogy a társadalom minél szélesebb körben tudatosítsa a klímaváltozás hatásait, és aktívan cselekedjen a negatív hatások mérséklése és a pozitív lehetőségek felerősítése érdekében.

Mindezek a célok – a klímabarát váltás, a helyi klímastratégia kidolgozása és megvalósítása – ugyancsak számított a Klímabarát Díj odaítélésében. A szakmai zsűri több mint húsz szempontot vizsgált, mielőtt döntött. Például: környezetvédelmi fejlesztéseket, energiahatékonyságot, szemléletformálási akciókat, kapcsolatot civil szervezetekkel, a természeti fenntarthatóságra törekvést, környezetvédelmi alap létrehozását. Kovács Lajos, a szövetség elnöke szerint a XIII. Kerületi Önkormányzat környezetvédelmi és zöld stratégiája példamutató, vonzó lehet az új csatlakozók előtt is.

A nyertesek a díj plakettjén kívül ingyenes szakértői támogatást kapnak a szövetségtől, és lehetőséget egy reklámfilm elkészítésére, amelyben saját eredményüket tudják megosztani másokkal. A díjkiosztásra a pandémia elmúltával kerülhet sor.

Az önkormányzat pályázatra benyújtott anyagát ide kattintva olvashatják.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj