XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/11/21/emlektabla-horvath-adam-diszpolgarunknak/

Témák A-Z

Emléktábla Horváth Ádám díszpolgárunknak

2020. november 21. - Frissítve Kulturális hírek

2020. november 20-án a szokásoktól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a XIII. kerület díszpolgárának emléktáblája a Szent István park 19. szám alatti ház falán. Az emléktáblán Holopné Schramek Kornélia alpolgármester helyezte el az önkormányzat koszorúját.

A koszorúzáson megjelent Csűrös Karola, Horváth Ádám özvegye. Az emléktábla kihelyezésére a Televíziózás Világnapja (november 21.) alkalmából került sor.

Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas tévérendező, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész, 2002-től kerületünk díszpolgára. 1957-ben került a Magyar Televízióhoz külsősként, majd a televízió munkatársa, 1959-től pedig rendező. Munka mellett végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1965-ben kapott diplomát. 1967-től a Magyar Televízió művészeti főosztályának vezető rendezője lett, 1967-ben BBC-, 1968-ban RAI-ösztöndíjas volt, ugyanebben az évben kezdett tanítani a főiskolán televíziós rendezést. 1963-ban ő készítette az első televíziós portréfilmet Székely Mihályról, s ő volt az első színes adás rendezője is 1969. április 5-én. 1983-tól a Magyar Televízió főrendezője és egyetemi tanár, 1990-ben a tévé elnökségének tagja, 1994-95-ben az MTV elnöke volt. 1993-tól a főiskolán a szerkesztő-műsorvezető-riporter szak vezetője, 1994-től nyolc évig rektorhelyettes, 2005-től emeritus professzor volt.

A több mint negyven televíziós év alatt háromezernél is több műsort rendezett, s szinte minden műfajban dolgozott. Talán a legismertebb és legnépszerűbb munkája az első magyar teleregény, a Szomszédok, amelynél először hat adásra kérték fel, végül háromszázharminckét rész készült. Főbb rendezései közé tartozik még a Háry János, a Psalmus Hungaricus, A fából faragott királyfi, Verdi Rigolettója. Nevéhez fűződik számtalan komolyzenei műsor és koncert, valamint 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének televíziós rendezése.

Horváth Ádám 2019. június 19-én hunyt el.

Várkonyi Rita „Arcok, arcélek” című interjúkötetében így fogalmazott: „Nincs szándékomban innen elköltözni, mert a kerület légkörét nagyon szeretem. A Szent István park, ahol lakom, egy kis varázssziget, a lakásom pedig rátekint Budára. A feleségem, Csűrös Karola kiépített maga körül egy iparos kört. Mindig tudja, hova kell fordulni, ha réztábla kell, vagy zippzárcsere. Belakta a környéket, a boltokban megannak a barátai. Büszkeséggel tölt el, hogy körülöttem nő a kerület.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj