XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/11/10/elultettek-a-30-ezredik-fat-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Elültették a 30 ezredik fát a XIII. kerületben

2020. november 10. Környezetvédelmi hírek

Dr. Puchner Gábor alpolgármester ma közösen ültetett fát Vavrek Dániel diákpolgármesterrel a Népfürdő utcában, közel a Dagály-fürdő bejáratához. „Ez a fa nem csak szimbolikus üzenet az új nemzedéknek. A XIII. Kerületi Önkormányzat zöld programjában számítunk a fiatalok részvételére is. Ma már generációk közös ügye a környezetvédelem, mi is tanulhatunk az ifjabbaktól”, mondta Puchner Gábor az ünnepélyes faültetésen. Hozzátette: csak az elmúlt öt évben 5700 fát, 2020-ben 420 fiatal fát telepített, illetve telepít az önkormányzat, s idén 50 millió forintot fordít minderre. Tavasszal már új helyére került volna 185 fa, de a járványhelyzet, illetve a meleg tavaszi időjárás miatt, amely a fák korai rügyfakadását és lombosodását hozta, a faiskolai kitermelés és a faültetés nem volt biztonságosan teljesíthető. Az önkormányzat tehát most egy időben telepíti a tavaszra és az őszre tervezett fákat.

A XIII. kerületben immár 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az önkormányzat. Összevetésül: a Városligetben körülbelül 6000 fa van. A 30 ezredik „ünnepi” fa, egy platán, a Népfürdő utcában kapott helyet. Persze 30 ezernél több fa található a kerületben, a többi a Fővárosi Önkormányzat és magántulajdonosok kezelésében.

Az önkormányzat különös gondot fordít – rendszeres ellenőrzéssel, ápolással és pótlásokkal – a kerületi 1,3 millió négyzetméter zöldfelület megóvására, fejlesztésére – beleértve a sétányokat, fasorokat, parkokat is. A kerület faállománya a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszerét képezi, és jelentős megújuláson esett át. Ugyanakkor rendszeresen meg kell vizsgálni a növényállomány állapotát, említette dr. Puchner Gábor alpolgármester.

Kitért arra is: többszörösen előnevelt, a korábbiakhoz képest dupla törzsátmérőjű, speciális igénybevételnek ellenálló fákat telepítenek, vagyis olyanokat, amelyek jól viselik a szárazságot, a „hősokkot”, de a szennyezett, városi levegőt is, és pár éven belül árnyékot adó lombtömeget hoznak.

A XIII. kerületi virágágyások is változnak, hiszen az egynyáriakat kétnyáriakra és tavasszal nyíló hagymás növényekre cserélik csaknem 2 ezer négyzetméternyi virágágyásban. Összesen 45.635 tő kétnyári és 47.580 tavaszi hagymás növény, ebből a Gyöngyösi sétány ezer négyzetméternyi zöld felületére 24.490 tő kétnyári és 26.505 hagymás növény – közöttük legnagyobb mennyiségben a tulipán-, és nárciszfajták, a Gyöngyösi sétányon gyöngyike is – kerül a földbe. A kétnyári virágok zöme különböző árvácska fajták, vegyes színekben, illetve nefelejcsek és százszorszépek is.

Az alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a XIII. Kerületi Önkormányzat már 2008-ban megalkotta zöldhálózat fejlesztési stratégiáját, az AngyalZÖLD programot, amelyet 2014-ben a közterületek egészére kiterjedő komplex stratégiává bővített AngyalZÖLD+ néven. Az AngyalZÖLD mára elismert branddé vált az itt élők körében éppen úgy, mint szakmai körökben. Az AngyalZÖLD újabb fejezete – AngyalZÖLD 3.0 – a következő öt évre határozza meg az integrált közterületi fejlesztéseket, azt, hogyan képzeli el az önkormányzat az épített és természeti környezet harmóniáját, az emberek életminőségét javító, a közösség igényeihez folyamatosan alkalmazkodó, akadálymentes, a klímaváltozás kihívásaira reagáló, okos közterületi és zöldhálózati rendszer kialakítását és működtetését. A stratégiai a jövőben is fókuszba helyezi a faültetéseket.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj