XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/10/06/arato-gyorgy-kapta-iden-az-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Arató György kapta idén az Építészeti díjat

2020. október 06. - Frissítve Egyéb

2020. október 5-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett szűkkörű ünnepség keretében Arató György, a XIII. kerület korábbi főépítésze kapta az idei XIII. Kerületi Építészeti díjat.

A XIII. kerületi Építészeti díjat 2013 óta azok az építészek kaphatják meg, akik kiemelkedő színvonalú építészi teljesítményt nyújtottak kerületünkben az elmúlt 30 év során. A korábbi években is a szakma jeles képviselői nyerték el a díjat: dr. Finta József, Nagy Csaba, Bálint Imre, Kóris János, Szabó Tamás János, Tima Zoltán és Marosi Zoltán.

Massányi Katalin, a XIII. kerület főépítésze beszédében kiemelte a kerület dinamikus fejlődését, a Váci úti irodafolyosót, a lakóparkok építését. Beszédében úgy fogalmazott, egy építész évente általában 4-5 házat tervez, míg egy főépítész keze alatt akár 100 terv is megfordulhat, így nem egyszerű szakma az övék.

Bálint Imre DLA Ybl-díjas építész beszédében a díjazott munkásságát ismertette. Szót ejtett a kerületi tervtanácsról, melynek kis megszakítással 2003-tól 2019-ig Arató György volt a vezetője. Mint fogalmazott, a kerület fejlődésére az értéktartás jellemző, azonban olyan új, 21. századi értékeket is tükröznek, mint a Marina part, a Váci út mentén létesült irodafolyosó, vagy az Árpád hídnál épülő új városközpont. Véleménye szerint Arató György mindig nagy hangsúlyt fektetett a tervezőkkel való közös nyelv megtalálására, a kerület fejlődésének elősegítésére.

Arató György köszönőbeszédében elmondta, nagyon büszke arra, hogy idén ő vehette át a megtisztelő kitüntetést. Pályafutása során több munkahelyen is dolgozott, de mint mondta, ennyi energiát egyik munkahelyére sem fordított. Nagyon nagy kihívásnak értékelte, hogy a XIII. kerület főépítésze lehetett, ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek is tartja. Beszédében köszönetet mondott elődjeinek, valamint dr. Tóth József polgármester úrnak is támogató hozzáállásáért.

Végezetül a rendezvény zárásaként Sztathatosz Besestyén hegedűművész előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj