XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/09/07/jatszoterek-labdapalyak-es-okos-pad/

Témák A-Z

Játszóterek, labdapályák és okos pad

2020. szeptember 07. Városfejlesztési hírek

2020. szeptember 7-én a Jakab József utcai „nagy” játszótéren dr. Tóth József polgármester jelképesen átadta az idei nyár közterületi fejlesztéseit. Beszédében szót ejtett arról, hogy az önkormányzat kiemelten kezeli közterületeinek állapotát, célként fogalmaztuk meg az épített és a természeti környezet harmóniáját. Az eseményen megjelent dr. Puchner Gábor alpolgármester, a képviselő testület több tagja, valamint az érdeklődő lakosság képviselői is.

A XIII. Kerületi Önkormányzat közterületi stratégiája, az AngyalZÖLD 3.0 egyrészt folytatása a korábbi zöldhálózat-fejlesztési programnak, másrészt új irányokat is meghatároz. A stratégia kiterjed a közterületek színvonalas üzemeltetésére, a klímatudatos és a zöldfelületeket érintő ökologikus gazdálkodásra, az esélyegyenlőség biztosítására – a közterületi rekreációs szolgáltatások akadálymentesítésére –, illetve a smart technológiák, okos városfejlesztési megoldásokra a közterület-üzemeltetésben.

A kerület összesen 201,5 milliót fordít az idei közterületi fejlesztésekre. Közéjük tartozik – sok más mellett – a Jakab József utcai „nagyjátszótér”, amelyet hivatalosan ma avattak föl Dr. Tóth József polgármester jelenlétében. A „nagyjátszóteret” lakossági igények alapján formáltuk át, például a park bejáratai között akadálymentes közlekedést biztosító szilárd burkolat lett. A homokozó körülötti részeken – a korábbi évek beruházásához kapcsolódóan – a gumiburkolatot területe még nagyobbá vált, ezzel pedig még biztonságosabbá a játszóeszközök használata. Új pingpongasztalok, új fedett hulladékgyűjtők is kerültek ide. A fejlesztésre 27,76 millió forintot fordított az önkormányzat. A játszótér újabb évelő növényekkel és cserjékkel is gazdagodott.

Szintén a lakossági véleményeket figyelembe véve megújult és biztonságosabb lett a Jakab József utcai „kisjátszótér” is, amelyre 19,82 millió forintot költött a kerület. Számos új játéklehetőséghez jutnak itt a gyermekek. A beruházáshoz kapcsolódva a játszótér fölé napvitorlát építettek, a homokozóba friss homokot terítettek. Új csúszdát és ülőfelületeket alakítottak ki.

Mindemellett ugyancsak ebben az évben újult meg a Jász utcai labdapálya – színes, mintázott gumiburkolattal, új kerítéssel, labdahálóval, kosárpalánkokkal, így a területen többféle sportra is lehetőséget biztosítunk.

Az önkormányzat – miután megállapodott az ingatlanfejlesztővel – 2015-ben köztulajdonba és közparki kezelésbe vette a Marina part több mint 4 hektáros parkterületét. A közpark funkcióbővítő felújítására, a pihenő- és játszóterületek megújítására, bővítésére 2019-ben 200 millió forintot biztosított a kerület. A Marina part zöldterületi fejlesztésekor talajvízkút létesült automata öntözőhálózattal, amely – a Kelén utcától délre – 20 ezer négyzetméternyi zöldterület öntözését látja el. (A kerületben már 13 talajvízkút van, ezek több mint 100 ezer négyzetméternyi zöldfelület öntözését biztosítják.) A Marina parton az elmúlt esztendő beruházásának lezárásaként idén tavasztól a gyepfelületek is megújultak. Mindezzel együtt a területen közparki wifi hálózat telepítését is megkezdték, illetve kihelyeztek ide egy „okos padot”, amely WIFI hotspotként funkcionál, és két USB-töltő csatlakozóval és egy vezeték nélküli telefontöltővel is felszerelt. Az „okos pad” szolgáltatások majd díjmentesen igénybe vehetők. Az „okos pad” jelenleg tesztüzem alatt van.

Még idén elindul a Kubala László park kilátóteraszának beruházása – kapcsolódva a Rákos-patak revitalizácójához.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj