XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/04/21/ismet-holnap-varosaert-dijat-nyert-keruletunk/

Témák A-Z

Ismét „Holnap városáért Díjat” nyert kerületünk

2020. április 21. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Ebben a rendkívüli veszélyhelyzetben jó hír is ért minket: a XIII. Kerületi Önkormányzat „Holnap városáért Díjat” és ezzel két évre szóló védjegyet nyert a hat meghirdetett kategóriából ötben: Intelligens városért, Természeti erőforrásokért, Fenntartható közösségek, Mozgásban a város, Az egészséges városért kategóriákban használhatja a XIII. kerület a „Holnap városáért” védjegyet. A díj ünnepélyes átadója 2020. második felére csúszik.

Ezt a védjegy programot 2013-ban indította el a City Hungary, a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma. A program célja olyan sikeres hazai és nemzetközi modelleket bemutatása, amelyek minél magasabb életminőséget biztosítanak az itt élőknek. A „Holnap városáért Díj” ösztönző a jobbra, a modernebbre, a fenntarthatóbbra, az élhetőbbre, a magasabb életszínvonalra törekvő magyar városi önkormányzatok, egyes kategóriákban a vállalkozások számára.

A City Hungary ügyvezető igazgatója, Takács Júlia szerint „az alulról építkező – akár országonkénti, nemzetenkénti – gyakorlati minták hozhatják meg a kellő eredményt. S így valósulhat meg a fenntartható város víziója a magasabb életminőség szinonimájaként. Mint az egészséges, zöld környezet, az okos, modern technológia használata, fenntartható közlekedés, minőségi munkahelyek, kikapcsolódási és pihenőhelyek, parkok, színvonalas oktatás és a pezsgő kultúra…”

A XIII. Kerületi Önkormányzat öt kategóriában nyerte el a díjat és ezzel a két évre szóló „Holnap városáért” védjegyet

Az „Intelligens városért” kategória keretében azt nézték, a pályázók miként tervezik, és hogyan valósítják meg a smart city technológiai megoldásait. (Önkormányzatunk mellett Kisújszállást díjazták.) A „Természeti erőforrásokért” kategóriában fontos szempont volt, a pályázók milyen intézkedéseket hoznak annak kapcsán, hogy a városi élet egészségesebb és fenntarthatóbb lakóteret jelentsen a városlakók számára. A környezet tiszteletben tartása, a tiszta környezet a magasabb életminőség, és a fenntartható fejlődés alappillére. (Önkormányzatunkon kívül Gyula városa és a Thermowatt nyert.) A „Fenntartható közösségek”, a „Mozgásban a város” és „Az egészséges városért” kategóriákban csak az önkormányzatunkat díjazták. A „Fenntartható közösségek” kapcsán kiemelt szempont volt, hogy a város, település milyen programokkal, művészeti és kézműves kulturális gyakorlatok révén támogatja a közösségi értékek megőrzését, amely a fenntarthatóság egyik alappillére. A „Mozgásban a város” kritériuma szerint olyan innovációs programokat értékeltek, amelyek az embereket és közösségeket arra ösztönzik, hogy a fenntartható utazási formát (kerékpáros forgalomnövelés, gyalogosközlekedés kulturált kereteinek biztosítása, új technológiai eszközök) használják. „Az egészséges városért” kategóriában a munkakörnyezet és kultúrák előmozdításának legjobb gyakorlataival lehetett pályázni, melyek javítják a munkavállalók és az állampolgárok jólétét.

A hatodik kategória: Üzlet a városért; itt vállalatok pályázhattak olyan projektekkel, amelyek hozzájárulnak a közösségi értékek (kultúra, oktatás, építészet stb.) megőrzéséhez. A Tesco Globál Zrt. érdemelte ki ezt a védjegyet.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj