XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/03/31/csalok-igyekeznek-hasznot-huzni-jarvanybol/

Témák A-Z

Csalók igyekeznek hasznot húzni a járványból

2020. március 31. - Frissítve Koronavírus

A rendkívüli helyzet idején csalók is feltűnnek – kihasználva mások aggodalmát, félelmeit a járvány miatt. Ezért különösen is óvatosnak kell lenni. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felhívja a figyelmet: egyesek magukat hatósági személynek kiadva becsöngetnek lakásokba arra hivatkozva, hogy például ingatlanfertőtlenítést végeznek, vagy a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot árulnak, vagy időseknek ajánlják föl, hogy bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket a patikából. Ismeretlen „jótevőknek” ne dőljenek be. Az ORFK arra figyelmeztet, hogy kellő gyanakvással fogadják azt is, ha ismeretlenek orvosi felszereléseket kínálnak, vagy felajánlanak a járványhelyzethez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokat, esetleg ennek kapcsán elkérik személyes adataikat hivatalos szervek, akár az önkormányzatok vagy a háziorvos nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

Akkor is legyenek elővigyázatosak, ha esetleg egy hivatalosnak tűnő levelet kapnak, mert megeshet, hogy pénzt, adatokat, jelszókat akar kicsalni a küldője. Előfordult már az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevében telefonon próbáltak pénzt kiszedni jóhiszemű emberektől Magyarországon.

Kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel idős hozzátartozóik, szomszédjaik mindennapjait, és folyamatos, a személyes kontaktust mellőző kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Kérjük, idegent ne engedjenek be a lakásba, a házba.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon

A koronavírussal kapcsolatban csak a hivatalos szervektől fogadjanak el tájékoztatást!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj