XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/03/19/felavattak-havas-ferenc-emlektablajat/

Témák A-Z

Felavatták Havas Ferenc emléktábláját

2020. március 19. Kulturális hírek

„A XIII. kerület nagy gondot fordít arra, hogy elhunyt jeles polgárainkról megemlékezzünk emléktáblával, esetleg szoborral – munkásságukat, pályafutásukat, elért művészi, szakmai tevékenységüket példaként állítva az itt élők elé” – fogalmazott Holopné Schramek Kornélia alpolgármester március 12-én Havas Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, főiskolai tanár emléktáblájának avatásakor a Mosoly utca 36-38-as számú háznál. Itt született Havas Ferenc 1935. március 12-én, és ebben a házban töltötte gyermek- és ifjúkorát is.

Az alpolgármester beszédében kiemelte: Havas Ferenc művészete Angyalföld büszkesége is. Felidézte szerepeit a Romeo és Júliából, A csodálatos mandarinból, a Hattyúk tavából. A balettművészet szinte valamennyi férfi főszerepét eltáncolta. Tanított a Táncművészeti Főiskolán is. 1985-től a Magyar Állami Operaház vezető balettmestere volt, 1989-től az Operaház örökös tagja. 2007. február 24-én, 72 éves korában hunyt el.

Az emléktábla avatóján Pártay Lilla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész is méltatta egykori kollégáját. Elmondta, Havas Ferenccel három generáció balerinái táncolhattak, és a világ minden táján elismert művész volt. Mindig támaszkodhattak rá a fiatalok, segített nekik, a maximumot akarta átadni növendékeinek. 2008 óta a róla elnevezett Havas Ferenc-díjjal jutalmazzák a Táncművészeti Egyetem legkiválóbb végzőseit.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj