XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/03/05/tudnivalok-az-uj-koronavirusrol/

Témák A-Z

Tudnivalók az új koronavírusról

2020. március 05. - Frissítve Egészségügyi hírek

Mit kell tudni a vírusról?

A koronavírusok alapvetően állatok között terjednek, azonban egyes koronavírus törzsek képesek emberről állatra és állatról emberre is terjedni. 2019-es év végén egy olyan új vírustörzs került azonosításra, mely korábban még nem okozott emberi megbetegedést. Az új vírus a COVID-19 nevet kapta.

Hogyan terjed?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel. A vírus fertőzött tárgyak, felületeket megérintve is terjedhet, azonban a felületek és tárgyak egyszerű fertőtlenítőszerrel történő kezelése elpusztítja azt.

Mik a COVID-19 tünetei?

A vírus tünetei leggyakrabban a láz, a fáradtság, száraz köhögés. Ritkábban jelentkezhet fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés is. A megbetegedettek legnagyobb részénél ezek enyhe tünetként jelentkeznek, és körülbelül 80%-uk speciális kezelés nélkül meggyógyul a betegségből. Súlyosabb betegség már meglévő egészségügyi problémák esetén, valamint idősebb korosztály körében alakul ki nagyobb eséllyel.

Mit tegyünk, hogyan védekezzünk?

  1. Rendszeresen és alaposan mossa meg kezét őket vízzel és szappannal vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel. Miért? A kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés eltávolítja az esetleg a kezünkön lévő vírusokat.
  2. Tartsa magát legalább 2 méter távolságra mindenkitől, aki köhög vagy tüsszent. Miért? Köhögéskor vagy tüsszentéskor apró folyadékcseppek kerülnek a környezetbe, amelyek tartalmazhatják a vírust. Ha túl közel vagyunk, akkor belélegezhetjük a cseppeket és ezáltal a vírust is.
  3. Kerülje a szemei, az orra, és a szája érintését. Miért? A kezünk számos felülettel, tárggyal érintkezik, melynek során szennyeződhet az ott lévő vírusokkal. Az így szennyezett kézzel a szem, a száj vagy az orr érintése esetén a vírus a szervezetünkbe kerülhet, azaz megfertőződhetünk.
  4. Tegyen meg mindent, hogy Ön és környezete betartsa a megfelelő higiénés előírásokat. Ez azt jelenti, hogy takarja el a száját és orrát a behajlított könyökével vagy egy zsebkendővel, amikor köhög vagy tüsszent, ez után pedig azonnal dobja ki a használt zsebkendőt. Miért? A vírus cseppfertőzéssel terjed. A köhögési, tüsszögési etikett betartásával megvédjük a körülöttünk lévőket a különböző vírusoktól, így az új koronavírustól is.
  5. Ha betegnek érzi magát, lázas, köhög és nehezen lélegzik, akkor mielőbb hívja fel telefonon orvosát. Mondja el neki a tüneteket és azt, hogy az elmúlt időszakban koronavírus által fertőzött területen tartózkodott. Kövesse az orvos útmutatásait. Miért? A telefonálás lehetővé teszi, hogy az orvosa a kijelölt egészségügyi intézménybe utalja. Ez Önt is megvédi és segít megelőzni a vírusok és egyéb fertőzések terjedését.

 

Akár enyhe tünetek esetén is, de különösen, ha belázasodik, köhög és légzési nehézségei vannak, a lehető leghamarabb telefonáljon háziorvosának. Telefonáljon és mondja el, ha nemrég utazott. Miért? Ha telefonál, akkor a háziorvosa fel tud készülni, hogy megfelelő védőeszközök alkalmazásával vizsgálja meg Önt, és a kijelölt egészségügyi intézetbe tudja Önt utalni. Ez segít elkerülni a fertőzés és más vírusok továbbterjedését is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében:

06-80-277-455
06-80-277-456

A COVID-19-ről naprakész és legfontosabb, bővebb információkat az alábbi oldalakon találják:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/kerdesek-es-valaszok-az-uj-koronavirusrol-2

https://koronavirus.gov.hu/virusrol

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj