XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/12/12/negyen-reszesultek-kassak-lajos-xiii-keruleti-irodalmi-dij-elismeresben/

Témák A-Z

Négyen részesültek a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj elismerésben

2019. december 12. - Frissítve Kulturális hírek

2009-től kezdődően adja át a kerületi önkormányzat a Kassák Lajos Irodalmi Díjat. Az elismerésekben részesülők a jeligés pályázatot követően  szakmai zsűri javaslata alapján kapják az elismerést, melyet hagyományosan a kerület polgármestere dr. Tóth József ad át,  idén december 12-én. Az eseményen jelen volt Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és Varga Zsanett a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság elnöke.

A polgármester bevezetőjében visszatekintett az elmúlt évre. A kerületi önkormányzat tevékenységét értékelve nem egyszerűnek, de sikeresnek minősítette. Mint elmondta sokan költöznek ide, ma már rangot jelent a XIII. kerületben lakni. Lakásokat építettünk, óvodákat újítottunk fel. szépítettük, megújítottuk zöldfelületeinket. Más kerületekből is tanulmányozzák az egyes terülteken elért eredményeket, több ágazat tevékenységét, köztük az egészségügyet (CT-MR Centrum) kiemelten, példaként említik.

Kiemelkedőek, változatosak a közművelődési ágazat által szervezett rendezvények, megtalálható benne a népi kultúrától a magas kultúráig, a kisgyerekektől, az idősek számára szervezett programokig. Megköszönte a zsűrinek a szakavatott értékelést, a résztvevőknek a vállalkozásukért és teljesítményükért gratulált. Megemlítette, hogy a zsűri elnök Sumonyi Papp Zoltán a közelmúltban kapott a regionális Prima Primissima díjat.

A zsűri értékelése alapján hivatásos kategóriában díjazott:
„JAJ, PAPA!” Szentgallay Géza novellája
„SZTÁLIN ÚT 6:3” Balla Ferenc novellája.

Amatőr kategóriában megosztva:
„LARZA HAZAMEGY” Várkonyi Benedek regényrészlete
„HALLGATÓ HÁZAK” Piszker Ágnes tanulmánya

A zsűri elnöke az értékelés során elmondta, hogy a tavalyinál több, 53 pályamű érkezett, a 46 szerző közül heten nevezték magukat hivatásos írónak, és 39-en amatőr szerzőnek. A pályázatok között érkeztek versek, novellák, esszék és tanulmányok. A zsűri ez évben kevésbé értékelte színvonalasnak a vers kategóriában beérkezett műveket, ezért költőt nem díjazott. A próza kategóriába érkező profi pályázók közül megosztva díjazott két novella szerzőt. E kategóriában az amatőrök munkáját elismerte, a nagyobb részvételt örvendetesnek nevezte a zsűri elnöke. A műveket továbbá Balla Zsófia Babérkoszorús, József Attila-díjas költő és dr. Báthori Csaba József Attila-díjas költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész értékelte.

Kassák Lajos Irodalmi Díj

A rendelet felhatalmazása alapján a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság a költészet napján meghirdette a „Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj” pályázatot. A pályázaton részt vehettek a rendszeresen publikáló hivatásos írók és költők vers és próza kategóriában, valamint amatőrök bármilyen irodalmi alkotással. A díj megosztva is adományozható.

Várhatóan a 2009. és 2015. között megjelent díjnyertes alkotásokhoz hasonlóan gyűjteményes kiadványban is olvashatók lesznek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj