XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/12/09/gabriel-garcia-marquez-park-nevado-unnepseg/

Témák A-Z

Gabriel García Márquez park névadó ünnepség

2019. december 09. Kulturális hírek

December 9-én Carmenza Jaramillo asszony őexcellenciája, Kolumbia magyarországi nagykövete és dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere avatta fel a Gabriel García Márquezről elnevezett parkot. Számos nagykövetség és kerületi önkormányzati képviselő részvételével megtartott ünnepséget Kolumbia függetlenségének 200. évfordulója alkalmából tartottuk. A rendezvény részeként egy magyar nemesítésű oszlopos mandulát is elültettek és felavatták az eseményt megörökítő emléktáblát.

Dr. Tóth József a térség korábbi fejlesztéséről és a park várható jövőjéről kezdte beszédét, többek között, hogy a környéken megújult a Duna terasz és játszótér. Hogy miért mandulafa – tette fel a kérdést a polgármester. Azért, mert ez a fafajta összekötő kapocs a kolumbiai és a magyar nemzet között. A hazai nemesítésű díszmandula Gabriel García Márquez 1967-ben megjelent, máig legolvasottabb, világhírű Száz év magány című művében jelenik meg, mely a regényben az állandóságot szimbolizálja. Márqueznek a mandula volt a kedvenc fája, hiszen a mandulafa egyike azoknak a fáknak, amelyek elsőként virágoznak, miután vége a télnek. Csak kevesen tudják, hogy riporterként Magyarországon is járt a Nobel-díjas író – folytatta dr. Tóth József.

Örömét fejezte ki, hogy a rendezvénnyel magasabb szintre emelkedett a XIII. kerület és a Kolumbiai Nagykövetség kapcsolata. A parknak korábban nem volt neve, a XIII. kerületi Önkormányzat ez év áprilisi kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés májusban hagyta jóvá az elnevezést. A beszéde végén egy parknévtáblát adott át Carmenza Jaramillo nagykövet asszonynak.

 

Őexcellenciája Carmenza Jaramillo Kolumbia magyarországi nagykövet asszonya mindenekelőtt megköszönte Budapest XIII. kerület polgármesterének a támogatását, melynek köszönhetően megvalósulhat az örök tiszteletadás a legnagyobb kolumbiai író az 1982-ben irodalmi Nobel-díjat nyert Gabriel García Márquez részére. Mint említette abban a kiváltságban volt része, hogy megismerhette Gabriel García Márquezt és feleségét Kubában.„Budapest már örökbefogadott lányaként büszkeséggel tölt el, hogy a Gabriel García Márquez parkot felavathatom, nagykövetségünkhöz oly közel. Magam is eljövök majd ide, hogy a Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művét, vagy megannyi zarándok történetét elolvassam, kolumbiai kávét kortyolgatva miközben a mágikus Duna szellőjét belélegzem.” fejezte be köszöntőjét nagykövetasszony.

Az ünnepség részeként a követség munkatársa felolvasást tartott Gabriel García Márquez művéből, majd Duván Reynerio Ocampo Pinzón követtanácsos az író emlékére írt saját versét hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj