XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/11/27/nyilvanossag-szamara-lathato-adametz-gyula-angyalfold-cimu-konyve/

Témák A-Z

A nyilvánosság számára is látható Adametz Gyula Angyalföld című könyve

2019. november 27. Kulturális hírek

2019. november 26-án a Polgármesteri Hivatal első emeleti folyosójának vitrinjében lelt otthonra Adametz Gyula Angyalföld című könyvének eredeti kézirata. Az eseményen részt vett Kiss Győzőné és Kiss Mariann, Adametz Gyula unokája és dédunokája.

2018. június 15-én Adametz Gyula unokája, Kiss Győzőné a Polgármesteri Hivatalban adta át dr. Tóth József polgármesternek a helytörténeti mű eredeti kéziratát, amit mindeddig féltve őrzött a szerző családja. Dr. Tóth József akkor köszönetet mondott a nemes gesztusért, és biztosította Kiss Győzőnét arról, hogy a kéziratot a lehető leggondosabb szakértői vizsgálat, és a szükségesnek mutatkozó állagmegóvást követően bárki számára megtekinthető helyre állítjuk ki.

Adametz Gyula népfőiskolai igazgató Angyalföld című műve 1947-ben jelent meg. A könyv kerületünk első helytörténeti munkája. A XIII. kerületi Helytörténeti Klub 1998-ban, a kerület 60. születésnapján reprint formájában ismét megjelentette.

Kiss Győzőné örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat méltó módon kezeli és gondozza nagyapja könyvét. Megerősítette, hogy jó döntést hozott a család akkor, amikor az önkormányzatnak ajándékozta a kéziratot. Elmesélte, hogy gyermekkorát a Kartács utcában töltötte, azonban ma is gyakran jár a hatalmas fejlődésen átment kerületben. Dr. Tóth József polgármester biztosította a család megjelent tagjait, hogy a jelentős kortörténeti dokumentumot a továbbiakban is méltó módon fogja gondozni a kerület, majd ismételten köszönetet mondott azért, hogy a könyvet az önkormányzatnak adományozták Adametz Gyula utódai. Az eseményen felolvasták a könyv előszavát és utószavát, melyek máig érvényes megállapításokat tartalmaznak.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj