XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/11/11/kulondij-lang-muvelodesi-kozpont-felujitasaert/

Témák A-Z

Különdíj a Láng Művelődési Központ felújításáért

2019. november 11. Városfejlesztési hírek

A FIABCI Hungary a XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata a Láng Művelődési Központ, hagyomány és megújulás Angyalföldön című pályázatában foglaltak színvonalas megvalósításáért a Budapesti Építész Kamara különdíját kapta. A Láng Művelődési Központ és annak elődei mindig meghatározó szerepet töltöttek be a XIII. kerület kulturális, civil életében, ma már, a különlegesen felújított épületben, a Rozsnyay utcában.

A 2019. november 8-án megtartott rendezvényen Csiga Gergely alpolgármester és dr. Palatka Lívia a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a felújítást tervező Nagy Csaba (Archikon) Príma Primissima és Ybl díjas építész részvételével vette át az elismerést.

2018. szeptember 7-én dr. Tóth József polgármester ünnepélyesen adta át a kerület lakosságának a felújított Láng Művelődési Központot. A „Láng” építészetileg és jellegzetes belsőépítészeti megoldásaival olyan értéket képvisel, amelyet érdemes volt a felújítás során megmenteni. Ennek megfelelően átörökítették az épület építészeti értékeit, miközben energetikai szempontból, gépészetileg és egyéb belsőépítészeti dolgokban is teljesen korszerű lett az épület. A beruházásra a kerületi önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított.

A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos LED színházi lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal (utóbbi a későbbi színjátszó csoport elődje). A művelődési otthonok alapításával a Láng Kultúrház – művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok (szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók) mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak.

Az újjáépített Láng Művelődési Központot 1970-ben adták át. Továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. Mindig feladatának tekintette az öntevékeny művészeti csoportok felkarolását. A hetvenes évek tovább öregbítették a „Láng” hírnevét azzal, hogy a művelődési ház helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásához, indulásukhoz. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj