XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/10/31/megujult-az-igazgyongy-bolcsode/

Témák A-Z

Megújult az Igazgyöngy Bölcsőde

2019. október 31. Nevelés - oktatás

Teljes körűen megújult az Igazgyöngy Bölcsőde. Miként a mai átadóünnepségen dr. Tóth József polgármester elmondta: az egy évig tartó beruházásra az önkormányzat 1,15 milliárd forintot fordított. Az elmúlt öt esztendőben összesen több mint 4 milliárd forintot költöttünk bölcsődék modernizálására. Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon eredetileg 1981-ben épült; akkor nyolc foglalkoztató egység volt benne. Jelenleg 10 foglalkoztató működik a 150 férőhelyes intézményben. A beruházás során elsődleges szempont volt a színvonalas működéshez szükséges komfortos terek kialakítása – különös figyelemmel arra, hogy az épület külső megjelenése és belsőépítészeti arculata a gyerekek, illetve az egész közösség, szülők, ott dolgozók vizuális kultúráját formálja. A bölcsőde szeptemberben már kinyitott.

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon voltaképpen a tartószerkezettől épült újjá, a belső és a külső terek egyaránt korszerűsödtek. Az elhasználódott elektromos és épületgépészeti rendszereket energiatakarékos berendezésekkel váltották fel. A tervezők különös figyelemmel voltak a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztésére is. Ezt jól mutatja a közönségforgalmi bejáratoktól a foglalkoztató egységeken és a játszóudvaron is végigvezetett alapszínek (kék, zöld, citromsárga, narancssárga, piros) használata. A bejáratok akadálymentesek lettek. A dolgozók igényeinek megfelelően kialakítottak például tornatermet, vezetői és helyettesi szobát, lett egy nagyterem, átrendezték a konyhát, mosdót, fürdőt. A játszóudvar teljes felületét felújították, a játszókert árnyékolására több nagyméretű lombos fát is ültettek ligetes formában. Az udvar öntött gumiburkolata védi a gyerekeket. Kialakítottak ott egy bicikliutat is, kihelyeztek 8 kültéri játszóeszközt, 10 támla nélküli padot, 3 játéktároló faházat. Párásító-zuhanyozó is került a játszókertbe. A növények öntözését az új automata öntözőrendszerrel lehet majd megoldani.

Dr. Tóth József polgármester az Igazgyöngy Bölcsőde mai átadásán kiemelte azt is: a XIII. kerületben a korszerű egészségvédelmi és mozgásfejlesztő programokkal jelentősen javultak a kicsik körülményei. A kerületben elindított Sószoba-program az Igazgyöngy Bölcsőde fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását. A polgármester kiemelte: „Már szeptemberben itt kezdték a nevelési évet a gyermekek, azonban nem akartuk a választási kampányt az átadással terhelni. Fontos, hogy a megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre, melyben színvonalas szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat. Bölcsődei hálózatunk minden igényt ki tud elégíteni. A felújítás közben azbesztet találtak, így döntési pont elé került az önkormányzat, azonban végül a teljes azbesztmentesítés mellett döntöttünk.”

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon eredetileg 1981-ben épült; akkor nyolc foglalkoztató egység volt benne. Jelenleg 10 foglalkoztató működik a 150 férőhelyes bölcsődében. A felújítására 1,15 milliárd forintot fordítottunk, míg az elmúlt öt esztendőben összesen több mint 4 milliárd forintot költöttünk bölcsődéink modernizálására.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj