XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/10/22/oktober-23-megemlekezesek-keruletben/

Témák A-Z

Október 23-i megemlékezések a kerületben

2019. október 22. Kulturális hírek

2019. október 22-én, délelőtt tartották kerületünkben az október 23-i megemlékezéseket, több helyszínen: a Tahi utcai emléktáblánál koszorúzási ünnepséggel emlékeztünk 1956-ra, végezetül a Béke téri emlékhelyen központi ünnepség keretében, ünnepi műsorral színesített megemlékezést tartottunk. Korábban Obersovszky Gyula ’56-os forradalmár Zsinór utca 35. szám alatti emléktáblájánál Holopné Schramek Kornélia alpolgármester helyezett el koszorút.

Délelőtt a Tahi utca és a Madarász Viktor utca sarkánál, az 1956-os forradalom emlékére állított tábláknál rótták le tiszteletüket a megjelentek. Papp János színművész részletet adott elő Illyés Gyula 1956-os Naplójából. Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő és dr. Tóth József polgármester, majd a kerületi pártok és civil szervezetek helyeztek el koszorúkat. Végezetül egy perces néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek a jelenlévők a forradalom áldozataira.

A Béke téri központi emlékhelyen rendezett ünnepi megemlékezésen a Himnuszt a Hortus M Singers előadásában hallgathatta meg a szép számban megjelent kerületi lakosság. Papp János színművész Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta el, majd dr. Tóth József polgármester tartotta meg ünnepi beszédét: „Október 23-a a független és szabad magyar köztársaság napja. A nép 1956-ban megmutatta, hogy szabadság iránti vágya mindennél erősebb, ám ez csak 1989-ban jutott érvényre. Ezen a napon ünnepeljük a példás emberi magatartást, az önfeláldozást, a szabadság győzelmét és a demokráciát. Ez a nap nem a politikai szembenállás, hanem a nemzeti összetartozás napja kell, hogy legyen.” Beszédében megköszönte a kerület lakosságának, hogy a választáson a stabilitásra, a fejlődésre és a békére mondtak igent. „Aki magyar velünk tart! Ehhez ma is összefogásra van szükség.” – zárta beszédét dr. Tóth József.

A jelenlévők ezt követően megtekinthették az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes és a Zagyva Banda zenekar erre az alkalomra koreografált ünnepi műsorát, majd a Hortus M Singers előadásában a Szózat zárta az ünnepséget.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj