XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/10/15/folytatodik-co-merok-kiadasa/

Témák A-Z

Folytatódik a CO mérők kiadása

2019. október 15. Egészségügyi hírek

A szeptemberi estéken is már egyre több helyen bekapcsolják, elindítják a fűtést kerületünkben is. Ezért is hívjuk fel a figyelmet arra, hogy szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést kaphatnak az érintett önkormányzati lakásokban élő bérlők díjmentesen, mivel kiemelten fontos, hogy lakóink biztonságban legyenek. Éppen egy évvel ezelőtt 1800 szén-monoxid-érzékelő készüléket vásárolt az önkormányzat 15 millió forintért. Eddig több mint ezren igényelték a műszert, így több mint ezer család élete vált biztonságosabbá a városrészben. Tavaly több esetben életet is mentett a készülék a XIII. kerületben.

Évente átlagosan 400 alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéses esetekhez szerte az országban. A szén-monoxid leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyos esetben halált. Ezt a mérgező gázt a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezik. A szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Kicsivel könnyebb a levegőnél. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mivel annak tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, zavarodottság, emlékezetkihagyás, koordinációs zavarok – könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, néhány percen belül halál is beállhat.

A rosszullétek, tragédiák megelőzhetők a szén-monoxid-érzékelővel, amely a gáz koncentrációjának emelkedésekor riasztást ad ki, így a lakásban tartózkodók hamar észlelik, hogy a színtelen, szagtalan, mérgező gáz megjelent a légtérben. Ebben az esetben azonnal szellőztetni kell, aminek hatására a vér ismét oxigént szállít – megakadályozva ezzel az eszméletvesztést.

Önkormányzatunk 2018-ban a fűtési szezon kezdetére – az önkormányzati lakások biztonságának növelését célzó program folytatásaként – 1800 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt 15 millió forintért. A készülékeket kérésre az önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják, díjmentesen.

Az önkormányzat idén is folytatja ezt a programját. Célja, hogy minden érintett önkormányzati lakásban legyen szén-monoxid-érzékelő.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelő ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi. Az érintett lakókat írásban értesítik, mikor tudják a készülékeket átvenni a Zrt. két ügyfélszolgálatán. Nem kell mást magukkal hozniuk, csak az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla-részletező másolatát. Eddig több mint ezren kérték az érzékelőket, így több mint ezer család lakhelye, ezzel pedig élete vált biztonságosabbá.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati bérlemények biztonságos üzemeltetésére is. A több mint száz önkormányzati tulajdonú lakóépületben nem csupán a lakások, hanem a teljes épület kezelése is tulajdonosi kötelezettség. Az önkormányzat tavaly elvégezte a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felmérését is az önkormányzati tulajdonú lakóépületeiben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj