XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/10/04/marosi-miklos-kapta-az-idei-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Marosi Miklós kapta az idei Építészeti díjat

2019. október 04. Kulturális hírek

2019. október 3-án, a Radnóti Miklós Művelődési Központban rendezték meg a XIII. kerületi Építészeti díj átadó ünnepségét. A díjat dr. Tóth József polgármester adta át az idei kitüntetettnek, Marosi Miklósnak, akinek több épülete is található kerületünkben, ezek közül kiemelendő az idei évben átadott Klapka Központ.

A XIII. kerületi Építészeti díjat 2013 óta azok az építészek kaphatják meg, akik kiemelkedő színvonalú építészi teljesítményt nyújtottak kerületünkben az elmúlt 30 év során. A korábbi években is a szakma jeles képviselői nyerték el a díjat: dr. Finta József, Nagy Csaba, Bálint Imre, Kóris János, Szabó Tamás János és Tima Zoltán.

Arató György, a kerület főépítésze köszöntőjében elmondta, hogy a szakmában elfogadott tény, hogy a kerületi önkormányzat és az építészek között partnerségi alapon nyugvó együttműködés alakult ki. Nagy hangsúlyt fektetünk az építészek megbecsülésére, ezt támasztja alá az Építészeti díj, valamint az is, hogy Nagy Csaba tiszteletére januárban fogadást szerveztünk, a Prima Primissima díjának elnyerése alkalmából. Kiemelte, a XIII. kerületben elsők között alakult tervtanács, mely véleményezi a kerületi építkezéseket megelőzően azok terveit. Az évek óta működő értékvédelmi pályázatnak köszönhetően vissza nem térítendő támogatás segíti a társasházak megújulását, ennek számos példája látható Újlipótvárosban. A Klapka Központról szólva emlékeztetett, ez nem csupán egy épület, jóval több annál. A kerület hosszútávú fejlesztési koncepciója tartalmazza a helyi jelentőségű kisközpontok létrehozását, ez valósult meg ezzel a beruházással. Végezetül jó együttműködést kívánt az önkormányzatnak és az építészeknek, valamint kifejezte véleményét, mely szerint a kerület a továbbiakban is ígéretes jövőre számíthat..

A díj átadását követően Tima Zoltán, a 2018-as év díjazottja méltatta az idei győztest. Ismertségük 1989-ig nyúlik vissza, mikoris Marosi Miklós a bírálóbizottságban foglalt helyet a diplomavédésén. Ezt követően a KÖZTI-ben kezdtek közösen dolgozni. Az egykori állami vállalat ma is prosperál, mely nagyban köszönhető Marosi Miklósnak. Munkavégzéséről így szólt: „Elképesztő hatékonysággal dolgozik és amit csinál, az megkérdőjelezhetetlen, legyen az kórház, iroda vagy bármi más. Nem tudom, honnan van benne ennyi energia, de most, 77 évesen még mindig ugyanolyan hatékony.”

Marosi Miklós Ybl Miklós-díjas, Pro-Architectúra díjas, Prima díjas, Széchenyi-díjas építész, a díj idei nyertese megköszönte az elhangzott kedves szavakat és a megtisztelő címet. Véleménye szerint a XIII. kerületben megbecsülik az építészeket, itt érdemes alkotni. A kerület fejlődésén tetten érhető ez a fajta hozzáállás.

Az ünnepség zárásaként a Fischer Annie Zeneiskola Allegretto Fuvola Együttese barokk dallamok című műsorát hallgathatták meg a jelenlévők.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj