XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/10/02/idosek-napi-rendezvenyt-tartott-az-onkormanyzat/

Témák A-Z

Idősek Napi rendezvényt tartott az önkormányzat

2019. október 02. Szociális hírek

2019. október 1-én a Radnóti Miklós Művelődési Központban tartottuk a hagyományos Idősek napi rendezvényünket. A gyülekező alatt a Lendületben programjairól forgatott kisfilmet láthatták a nézőteret megtöltő résztvevők.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében szólt arról, hogy az önkormányzatnak fontos a kerületben élők közérzete, mint mondta „az ember fontosabb az épületeknél és a beruházásoknál. Az önkormányzat célkitűzése, hogy jó legyen itt élni és jól érezzék magukat az emberek a XIII. kerületben.  Az önkormányzatnak gondoskodni kell azokról, akik magukról még nem és akik már nem tudnak, azaz a gyermekekről és a nyugdíjasokról és ezt legjobb tudása szerint meg is tesszük. A kerület széles körű szociális szolgáltatásokat nyújt, melyeket a jövőben is megkíván őrizni.”

A helyi idősügyi politika célja, hogy az idősek mindennapját tartalmassá téve minél több lehetőséget alakítson az aktivitás megőrzéséhez, sokrétű és színes programokat működtessen. A rendszeres mozgás mellett a szellemi aktivitásnak és az egészséges életmódot lehetőségeit biztosítson. A programok nagy része térítésmentes és az egész kerületet lefedő idősek klubhálózatára épül. A másik része partnerkártya alapján vehető igénybe térítésmentesen vagy kedvezményesen. Folytatjuk az idegen nyelvi és az informatikai tanfolyamok szervezését, az angol nyelv oktatását, az idősek tornáját, az idősek üdültetését, a karácsonyi ünnepséget Mindenki karácsonya címmel.

A kerületben a 65. évet betöltött időskorú korosztály száma: 22.259 fő. Közülük 80 év feletti közel 5500 fő, az egyedül élők aránya 62 %. Az évente végzett felmérések szerint legtöbbet a lakhatásra, a gyógyszerre és élelmiszerre költenek. Az önkormányzat pénzbeli ellátásként 565 millió forintot juttat, a támogatottak 51%-a időskorú. Az idősek nappali ellátása során az önkormányzati saját forrás a működtetési költség 59%-a, a házi segítségnyújtás esetében 89%, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban 88%, étkeztetés során 76%, az átmeneti elhelyezést nyújtói ellátás esetében 17%. Az idősek átmeneti elhelyezését 102 fő, az étkeztetést 970 fő, a házi segítségnyújtást 516 fő, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást 207 fő, az idősek nappali ellátását 1201 fő veszi igénybe.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj