XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/09/19/szobrot-avattunk-illovszky-rudolfnak/

Témák A-Z

Szobrot avattunk Illovszky Rudolfnak

2019. szeptember 19. Sport

2019. szeptember 18-án önkormányzatunk szobrot állított Illovszky Rudolfnak a róla elnevezett stadionban. 1996-ban az elsők között lett kerületünk díszpolgára, tiszteletére az ő nevét viseli a Vasas labdarúgócsapatának Fáy utcai stadionja. Pályázat és a szakmai zsűri ajánlása alapján Lelkes Márk szobrászművész készítette el az alkotást. Az avatóünnepség végén Illovszky tisztelői helyezték el az emlékezés piros-kék koszorúit.

Dr. Tóth József polgármester avatóbeszédében felidézte, Illovszky Rudolf első díszpolgáraink egyike volt. Felidézte életét, szellemiségét, szorgalmas és „munkamániás”, szigorú szemléletét. Némi derültséget keltett, mikor egy személyes emlékét mesélte el: a focimeccseken Rudi bácsi mellett ülve minden Vasas gólnál lendült Illovszky bal lába, egyenesen az ő bokájába rúgva. Kiemelte, egykori jó barátjáról, Kubala Lászlóról elnevezett parkhoz közel, a stadion mellett most már szobra is áll a Vasas legendájának.

Hegyi Iván újságíró, a Vasas kommunikációs igazgatója beszédében felidézte Illovszky Rudolf páratlan sportsikereit, melyeket játékosként, majd később edzőként kiteljesedve élt át.

Markovits László, a Vasas SC elnöke így fogalmazott a szoboravatás kapcsán: „A XIII. kerületi önkormányzat jóvoltából egy újabb nagyszerű pillanatot élhet át a klub. A szobor nagyon élethűen és szerethetően idézi meg Rudi bácsit. Terveink szerint az Illovszky-szobor csak a kezdete annak a víziónak, amelyet az úgynevezett Bajnokok Sétányán tervezünk megvalósítani a Vasas-város keretein belül.”

Illovszky Rudolf 1922. február 21-én, Budapesten született. 18 évesen került a Vasasba, ahol 1955. évi visszavonulásáig játszott: 270 mérkőzésen 87 gólt lőtt, háromszor ölthette megára a válogatott címeres mezét.

1957-ben szakedzői oklevelet szerzett és ugyanebben az évben a Vasas nagycsapatának edzőjévé nevezték ki. 1963-ig tartott megbízatása, majd utána még ötször, utoljára 1995-ben volt a csapat edzője. Két időszakban volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, előbb 1966-67-ben, majd 1971 és 1974 között. Összesen 29 mérkőzésen irányította a nemzeti tizenegyet. A hetvenes-nyolcvanas években edzősködött Görögországban és Ausztriában is.

A Vasas edzőjeként csapatával négyszer – 1961-ben, 1962-ben, 1965-ben és 1977-ben – nyert magyar bajnokságot, 1986-ban Magyar Népköztársasági Kupát. Az azóta megszűnt Közép-Európai Kupát a Vasas 1962-ben és 1965-ben Illovszky irányításával nyerte meg. Élvonalbeli edzőként 445 NB I -es mérkőzésen ült a kispadon.

Edzői stílusára a feltétlen odaadás a labdarúgás és a csapat iránti szeretet, a szakmai és taktikai precizitás volt a jellemző. Nyugdíjazása után a Vasas SC Labdarúgó Szakosztályában több felkérésnek tett eleget, kezdetben, mint edző, majd az utánpótlás szakágvezetője, később elnöki tanácsadóként és szakosztályvezetőként dolgozott. Illovszky Rudolf 67 éven át szolgálta szeretett klubját és a magyar labdarúgás ügyét. 2008. szeptember 23-án, Budapesten hunyt el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj