XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/08/30/ovodai-korszerusitesere-5-ev-alatt-52-milliard-forintot-forditott-kerulet/

Témák A-Z

Óvodái korszerűsítésére 5 év alatt 5,2 milliárd forintot fordított a kerület

2019. augusztus 30. Nevelés - oktatás

A XIII. kerület 18 óvodájában jelenleg 3203 gyermek részesül az óvodai ellátásban. Dr. Tóth József polgármester a Madarász Tagóvoda mai ünnepségén – s egyben az új nevelési év kerületi megnyitóján – úgy fogalmazott: „A kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.” A Madarász Viktor utcai óvoda udvarának a biztonság elvén és a kreativitás, képességfejlesztés szemléletén alapuló korszerűsítésére – amely két ütemben valósult meg összesen 1800 négyzetméteren – 120 millió forintot költött az önkormányzat, az emeleti csoportszobák árnyékolására további 28 millió forintot.

A Madarász Tagóvodát (Madarász Viktor utca 3.) 2013-ban korszerűsítette és bővítette az önkormányzat az intézmény átadásának 55. évfordulójára. Az udvarfejlesztés 2018-2019-ben két ütemben zajlott. Biztonságos öntött gumi- és műfű-burkolat és új készségfejlesztő, ügyességi játszóeszközök kerültek az udvarra. Lett új füvesített játszófelület, új pancsoló, kerti zuhanyok, az udvar árnyékolását napvitorlával oldották meg. Az emeleti csoportszobákat árnyékolással látták el.

Dr. Tóth József a mai udvarfelavató ünnepségen arra is kitért: szeptember elején visszaköltözhetnek a gyerekek, az óvodapedagógusok a Vizafogó Tagóvodába (Vizafogó sétány 4.), amelyet 925 millió forintból modernizált az önkormányzat. Ugyancsak szeptemberben adják át az Igazgyöngy bölcsődét (Gyöngyösi sétány 3.), amelynek teljes körű rekonstrukciója 1,15 milliárd forint önkormányzati forrásból valósult meg.

A Madarász Tagóvoda vezetője, Juráncsik Tünde köszönetet mondott az önkormányzatnak a megújult udvarért, majd ismertette a jelenlévőkkel, hogy az új udvar biztosítja a gyermekek kényelmét és egészségének megőrzését. A különböző talajfelületek mind más-más célt szolgálnak: az aszfalton biciklizni és rollerezni, a pázsiton piknikezni lehet, míg a műfű a biztonságos játszóeszköz-használatot garantálja.

A nyáron lett készen az Angyalkert Tagóvoda (Angyalföldi út 1.) 800 m2-es udvarának felújítása, amely több mint 50 millió forintba került. Itt is minden új játék készség- és mozgásfejlesztő. Rendkívül kreatív megoldás, hogy a gyerekeknek rajzfelületté alakították a kerítésfalakat. Az Aprófalva (Hegedűs Gyula utca 111.) és a Hancúrház bölcsőde (Jász utca 113-117.) átalakítására 35, illetve 40 millió forintot költött az önkormányzat. A Gogol utcában a Hétszín Tagóvoda és Szivárvány bölcsőde felújítás alatt van.

Az ötéves ciklus alatt óvodai fejlesztések közül az egyik fő beruházás a Meséskert Tagóvoda (Kassák Lajos utca 17.), amely 16 csoportos passzívház óvoda lett. A Gyermekkert Tagóvodát teljes rekonstrukcióval, bővítéssel 2017-ben adta át az önkormányzat. A Mese Tagóvoda (Esküvő köz 4.) teljes rekonstrukciója 2018-ban a tanévkezdésre fejeződött be.

A gyermekek nevelési feltételeinek javításával, korszerű egészségvédelmi és mozgásfejlesztő programokkal jelentősen javultak az óvodások körülményei. Megvalósult a Sószoba-program: a sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását. Képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását. Rendkívül népszerű a mászófal-program is a kerületi óvodákban: a mászófal (műfal) egy sokrétűen alkalmazható eszköz a modern testnevelés, mozgásfejlesztés területén. Óvodai okos-terem megvalósítása kezdődött meg idén, az Esküvő közi Mese Tagóvodában már használhatják a gyermekek.

Az önkormányzat folytatja a DIOO – digitális óvodai oktatóprogramot: 2019 végére mind a 18 tagóvoda rendelkezni fog az eszközzel. Az érintőképernyős digitális komplex rendszer felméri a gyermekek gondolkodási képességterületeinek egy részét, jól használható a gyengébb képességű gyermekek motiválására feladathelyzetekben.

Az elmúlt kilenc év 1500 férőhely-bővítésének eredménye, hogy nincs óvodai várólista a kerületben. Minden óvodáskorú gyerek elhelyezését folyamatosan biztosítani tudja az önkormányzat, mivel figyelemmel kísérik a kerületben a gyermeklétszám alakulását, s ennek megfelelően bővítik a helyeket.

A polgármester egyéb támogatásokról is szólt: a kerületi óvodai gyümölcsprogram – amelyet tavaly vezettek be – országosan is egyedülálló. Évi 15 millió forintot biztosít az önkormányzat a gyermekek napi vitaminpótlására friss, idényjellegű gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ezen kívül az 50 %-os gyermekétkeztetési kedvezményben részesülő családok részére a családot érintő étkezési díj összegéből további 25 %-ot átvállal az önkormányzat.

Mit tehet az iskolákért a kerület?

A Csata Sportcsarnok felújítása 2018-ban kezdődött, a fejlesztés a tanévkezdésre befejeződik. Az összes költsége meghaladja a 300 millió forintot.

Már zajlik a Herman Ottó Általános Iskola hasonló udvarfelújítása is. Az iskola alapítványának 1, 5 millió forintos forrását 20 millió forinttal egészítette ki az önkormányzat. Hasonlóan történt a Gárdonyi Géza Általános Iskola esetében, ahol szülői munkaközössége „Miénk az udvar” program néven 4 millió forintot gyűjtött adományokból az iskola udvarának fejlesztésére. Ez az összeg kevés lett volna a tervezett munkálatokra: az önkormányzat 40 millió forinttal járult hozzá az udvar teljes felújításához. Mintegy 1100 négyzetméter udvarfelület újult meg – korszerű játszóeszközökkel, sportpályákkal.

Hogyan „Legyen könnyebb az iskolatáska!” elnevezéssel újabb támogatási formára írt ki pályázatot az önkormányzat. A pályázattal anyagi segítséget kíván nyújtani minden XIII. kerületi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő család általános és középiskolás gyermekének a beiskolázáshoz. Kérelemre, adatlap kitöltésével 10 ezer forint értékű beiskolázási utalványt biztosít a kerület. 2019. október 31-ig vásárolható le.

2020-tól legalább egy középfokú (B2 szintű) nyelvvizsga kell ahhoz, hogy valaki felsőoktatási intézménybe felvételizhessen. Az önkormányzat a napokban írt ki pályázatot, hogy segíthessék a nyelvtanfolyamra, nyelvvizsgára jelentkezőket. A szülőknek – ők a pályázók – vállalniuk kell, hogy a tanfolyam elvégzését követően középiskolás gyermekük hat hónapon belül a nyelvvizsgát megkezdi, majd eredményes leteszi. A pályázható támogatás összege a felkészülés költségének 80 százaléka, legfeljebb 114 ezer forint. Túl mindezen folyamatosan pályázatokat, ösztöndíjakat működtet a kerület az iskolásoknak.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj