XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/08/23/emlektablat-kapott-moldovan-stefania-operaenekes-kerulet-diszpolgara/

Témák A-Z

Emléktáblát kapott Moldován Stefánia operaénekes a kerület díszpolgára

2019. augusztus 23. Kulturális hírek

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2019. augusztus 23-án emléktáblát avatott Moldován Stefánia érdemes művész, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a XIII. kerület díszpolgárának emlékére Katona József u. 25. alatt. A ház második emeleti lakása több mint negyven évig volt a művésznő és családja otthona. Moldován Stefánia köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.

Borszéki Gyula alpolgármester avatóbeszédében Moldován Stefánia díszpolgárrá avatásának alkalmából a Hírnök újságnak adott nyilatkozatából idézett: „Erdélyből feljőve Pestre a Kolumbusz utcába költöztünk édesanyámmal, onnan a Rákóczi útra, s mikor férjhez mentem Révész Miklóshoz, a filmgyártás egyik vezetőjéhez, kikötöttünk ebben Katona József utcai lakásban. Ez 32 évvel ezelőtt történt, azóta vagyok ennek a kerületnek a polgára. Eszter lányunk is ebben a lakásban született.” Emlékeztetett arra is, hogy művészi pályafutásával párhuzamosan több mint tíz évig a XIII. Kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat tagjaként vállalt közéleti feladatot.

Baranyi Ferenc az operaénekesnő pályáját méltatta. A Bánk Bán opera legsikeresebb Melindájaként említette, majd a ’60-as évek világhírű tenorjával Mario Del Monacóval való közös fellépésüket idézte fel, ahol a művésznő legalább akkora tapsot kapott, mint a partnere.

Az 1998-as évre emlékezve Moldován Stefániával közös a kerület díszpolgárrá avatásukat idézte fel, majd a televízióban neki adott interjúra emlékezett.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház igazgatójának köszöntőjét Kovács Kolos Kossuth-díjas operaénekes az operaház örökös tagja olvasta fel, többek között: A kiváló szoprán híre külföldre is eljutott, sőt, a legnagyobb tenorok játszottak szívesen vele, mert remek partner volt a színpadon, mint mondták: “a hátán is szeme van”. Fellépett apai őseinek földjén, Örményországban is, ahol lenyűgözte a világhírű örmény zeneszerzőt, Aram Hacsaturjánt is, aki neki ajánlotta három koncertáriáját.

Moldován Stefánia 90 évvel ezelőtt, 1929. augusztus 24-én a romániai Sajóudvarhelyen született. Moldován Stefánia apai ágon örmény származású, gyökereit már akkor is vállalta, amikor ez még nem volt minden ellenérzés nélküli, de az énekesnő egész pályafutása hazánkhoz kötődik.

1948-1953 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán készült a művészi pályafutásra. Debütálása Puccini Bohéméletében, a Szegedi Nemzeti Színházban történt, ahol 1961-ig a társulat tagja volt. Elsősorban Verdi operáiban nyújtott művészi alakításaival ért el kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket. 1961-2012 között a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Repertoárján szerepeltek Mozart és Puccini-operák szoprán szerepei, Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának Melinda szerepében máig emlékezetes alakítást nyújtott. A társaság vezető szopránjai közé tartozott. A hatvanas években ő volt hazánk egyik legnépszerűbb opera-énekesnője. 48 bemutató mellett három játékfilmben játszott.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj