XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/07/19/viragzo-xiii-kerulet/

Témák A-Z

Virágzó XIII. kerület

2019. július 19. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat egynyári virágok bemutatóját tartotta ma délelőtt a Gyöngyösi sétányon. Az eseményt immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg. 2019-ben a kerületi közterületekre 60.809 tő egynyári növény került változatos fajtaösszetételben és különféle színekben. A Gyöngyösi sétányt ebből 22.328 tő egynyári virág borítja, köztük a megszokott és jó tűrőképességű, városban alkalmazott fajták is, például az egynyári begónia, a pistike, a rézvirág, a lepkevirág és a sétányrózsa színváltozatai. Több éve a természetesség jegyében sikeresen debütáltak a kerületben az egynyári virágos rétfelületek, ahova nem palántákat ültetett az önkormányzat, hanem virágmagokat vetett. A Gyöngyösi sétányon például három ágyás lett vadvirágos rét. Az egynyári virág-bemutató egyben szakmai fórum is a kerületi lakóknak.

Az eseményen Borszéki Gyula alpolgármester tájékoztatta a megjelent érdeklődőket, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő egymillió négyzetméter zöldfelület, az 53 játszótér és a 20 kutyafuttató fenntartására és fejlesztésére. Hangsúlyozta, hogy a lakosság és a kerületi vállalkozások is partnerek ebben a feladatban, hiszen a Lakossági Zöldterület-védnökségi pályázat során közel százezer négyzetméternyi felületet gondoznak a kerület lakói. Köszöntője végeztével felkérte Bubláné Latonivics Esztert a Parkfenntartó Kft. részéről, hogy tartsa meg szakmai ismertetőjét, majd vezesse körbe az érdeklődőket a virágban pompázó Gyöngyösi sétányon.

A XIII. Kerületi Önkormányzat évente több mint 60 ezer tő egynyári virágot ültet közterületein. Nagy felületeket borító egynyári virágágyások a Gyöngyösi sétányon kívül még 22 helyszínen vannak, köztük a Béke téren, az Országbíró lakótelepen, a Gyermek téren, a József Attila téren, a Vizafogó lakótelepen. Élénk színfoltot képeznek a különböző alakzatokban kiültetett változatos színű ágyások a kerületben összesen 2.655 nm felületen.

Több éve rendszeresen találkozhatunk a vadvirágos ágyásokkal a XIII. kerületben. Idén 3 ágyást alakítottak ki az önkormányzat szakemberei vadvirágos magvetéssel a Gyöngyösi sétányon. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások kisebb költségigénnyel tarthatók fent, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodik róluk a kerület.

Az egynyári virágbemutató egyben szakmai fórum is volt, amelyen sokan megjelentek a kerület lakói, a kertészszakma képviselői közül, valamint olyanok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek.

Az ősz beköszöntével 2019-ben sem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj