XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/07/05/megemlekezes-horn-gyula-szuletesnapjan/

Témák A-Z

Megemlékezés Horn Gyula születésnapján

2019. július 05. Kulturális hírek

Horn Gyula születésének 87. évfordulója alkalmából egykori lakhelyén, az Újpesti rakpart 11. szám alatt emléktábláját, valamint a Gyermek téren szobrát koszorúzták meg az egykori miniszterelnök, kerületünk díszpolgárának tisztelői. Az ünnepségen megjelent Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, dr. Tóth József polgármester, a kerületi civil szervezetek képviselői és Horn Gyula tisztelői.

Horn Gyula nemzetközi elismertségét az 1989 szeptemberi határnyitás során játszott szerepének, valamint a vasfüggöny ünnepélyes átvágásának köszönhette. Elsőként vetette fel Magyarország lehetséges NATO-tagságát és az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyét. 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 1994 és 1998 között miniszterelnöki tisztséget töltött be. Hitt abban, hogy olyan Európát, olyan világot kell teremtenünk, ahol nemcsak születni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. 2004-ben lett kerületünk díszpolgára. Az esemény alkalmából készült interjúban a következőket mondta: „Az embert mindig különleges érzések kötik a szülőföldjéhez, márpedig nekem Angyalföld a szülőföldem. Amit itt gyerekként és munkásként megéltem, arra joggal mondhatom, hogy egész pályafutásomat végigkísérte.” Horn Gyula 2013. június 19-én hunyt el.

 

 

A megemlékezők elsőként az Újpesti rakpart 11. szám alatti ház homlokzatán elhelyezett, domborművel emléktáblájánál hallgatták meg Horn Gyula életútját, majd helyezték el koszorúikat, virágaikat. Papp János színművész József Attila „A számokról” című versét szavalta el az egybegyűlteknek. Ezt követően a Gyermek téren, Horn Gyula egész alakos szobránál emlékeztek tisztelői. Papp János ezúttal József Attila „Hazám” című versét adta elő a szép számban megjelent érdeklődők részére.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj