XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/07/03/emlektabla-szepesi-gyorgynek/

Témák A-Z

Emléktábla Szepesi Györgynek

2019. július 03. Kulturális hírek

2019. július 2-án emléktábla-avatással tisztelegtünk kerületünk díszpolgára, Szepesi György emléke előtt, szülőházának, a Váci út 97. szám alatti épületnek a falán. Az ünnepi táblaavatáson beszédet mondott dr. Tóth József polgármester és Szőllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Az avatóünnepség egy hangfelvételről felidézték az 1953-as „angol-magyarként” híressé vált 6:3-as mérkőzésen rögzített Szepesi-kommentárt Hidegkuti Nándor góljáról.

Dr. Tóth József ünnepi beszédében elmondta, a települések legnagyobb értékei azok, akik ott éltek, élnek. Kerületünkben 23 díszpolgárunk emlékét őrzi tábla. Szepesi György igazi angyalföldi volt. A Váci út 97-ben született, a Váci út 87-be járt iskolába, később pedig a Váci út 197-ben lakott. már gyermekkorában is szenvedélyes rádióhallgató volt, angyalföldi gyermekévei meghatározták későbbi pályafutását. Senki más nem tudta úgy magával ragadni a közönséget, mondásai szállóigévé váltak az évek során. 1948-tól 2012-ig – Peking kivételével – minden olimpiáról, továbbá 14 labdarúgó világbajnokságról is közvetített. Kerületünkben az elsők között, 1997-ben választották díszpolgárrá.

Szöllősi György megemlékezésében felidézte emlékeit Szepesi Györgyről. Mindig a pálya széléről közvetített, ami manapság elképzelhetetlen, és nehezen érthető, hogyan tudta mégis kiválóan átlátni a pályát. Annak ellenére, hogy akkor látta először az angol játékosokat, hibátlanul közvetítette a 6:3-as mérkőzést. Később sportvezetőként, az MLSZ élén is bizonyított, talán minden idők legjobb elnökekét. Mindig mindenkire odafigyelt, mindenkinek segített. Szakmai felkészültsége mellett emberi tulajdonságai is naggyá tették őt.

Az ünnepségen a megemlékezők koszorúk és virágok elhelyezésével tisztelegtek a legendás sportriporter emléke előtt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj